Hlavní obsah

VIDEO: Muž našel v MP3 přehrávači tajná data americké armády

Vedení amerických sil doma i na Blízkém východě mohou čekat horké chvíle. Devětadvacetiletý Novozélanďan Chris Ogle náhodou nalezl tajné dokumenty americké armády na svém MP3 přehrávači, který si zakoupil v bazaru v Oklahomě. Soubory obsahovaly mimo jiné telefonní čísla a osobní údaje zaměstnanců armády.

Článek

„Ani mě nenapadlo, jak to může být děsivé,“ popsal Ogle své překvapení při pohledu do počítače, k němuž přehrávač připojil.

V paměti přehrávače bylo uloženo dohromady 60 souborů včetně jmen vojáků sloužících v misích v Afghánistánu i těch, kteří bojovali v Iráku. Data obsahovala informace o vybavení na základnách, a dokonce i čísla sociálního pojištění členů jednotek. Jedna z vojákyň byla označena jako těhotná.

Podle šéfa oddělení strategických studií na victorijské univerzitě ve Wellingtonu Petera Cozense jde o vážné pochybení ze strany amerického vojska. „Jeden ze základních zájmů vojska je nedávat protivníkovi cokoli, co by jej mohlo informovat o vlastním stavu, a to za žádných okolností,“ řekl Cozens s tím, že takové selhání administrativy je ostudné.

V roce 2008 vydalo americké ministerstvo obrany nařízení, podle něhož je používání přenosných médií včetně kompaktních disků uvnitř armády nepřípustné.

Reklama

Výběr článků

Načítám