Hlavní obsah

Tamilští separatisté ztratili poslední město, zahynuly stovky civilistů

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO

OSN v noci na úterý vyzvala srílanskou armádu i tamilské separatisty, aby se snažily ušetřit civilní obyvatelstvo. V posledních bojích jich zahynulo několik set, možná až 300. V neděli srílanská armáda dobyla poslední město ovládané rebely Mullaitivu.

Foto: Reuters

Srílanský voják a policista v dobyté oblasti obývané Tamily

Článek

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyjádřil velké obavy o osud civilistů a vyzval obě strany konfliktu, aby jako prioritu zajistili bezpečnost civilních obyvatel i ochranu humanitárních pracovníků v oblasti. Podle něj by měly obě strany respektovat vyhlášené bezpečnostní zóny a nestřílet na školy a nemocnice.

O totéž žádala i EU. Její komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová Waldnerová vyzvala také rebely, aby propustili všechny dětské vojáky.

V oblasti bojů okolo měst Kilinočchi a Mullaitivu žije asi 250 000 lidí. Podle vládních zdrojů v nich zahynulo 170 civilistů, zdravotníci ale uvádějí 300 obětí. Mluvčí armády Udaja Nanajákkara popřel, že by vojáci ostřelovali bezpečnostní zónu, kterou vládní síly vyhlásily právě kvůli ochraně civilistů. Zdůraznil, že civilisté nebyli terčem vojáků. Podle něho všechny udávané civilní oběti jsou povstalci v civilním oblečení nebo civilisté, které povstalci přinutili budovat opevnění.

Rebelové byli během posledního roku vytlačeni z většiny oblastí, které měli pod kontrolou, a nyní ovládají jen malé oblasti země u pobřeží na severu Srí Lanky o rozloze 300 až 600 kilometrů čtverečních. Nemají pod kontrolou žádné město.

Tamilští separatisté navzdory tomu uvedli, že nesloží zbraně a budou bojovat, dokud nebude zajištěna svoboda a důstojnost jejich lidu. Boj Tamilů za vlastní stát si vyžádal za čtvrt století 70 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám