Hlavní obsah

VIDEO: Tři lidé dostali za melamin v čínském mléce trest smrti

PEKING
Aktualizováno

K trestu smrti ve čtvrtek odsoudil čínský soud tři pracovníky společnosti Sanlu Group kvůli přimíchávání jedovatého melaminu do kojenecké stravy. Oznámila to stanice CNN. Ostatní média hovoří o dvou nejvyšších trestech. Po konzumaci kontaminovaného mléka zemřelo loni na podzim nejméně šest dětí a dalších téměř 300 000 onemocnělo.

Foto: Profimedia.cz

Obvinění před soudem

Článek

Z celkem 21 obviněných, byli podle televize CNN další tři odsouzeni k doživotnímu trestu vězení. Ostatní dostali nižší tresty od pěti do patnácti let. Společnost Sanlu navíc musí zaplatit pokutu 48 miliónů juanů, nejvyšší v čínské historii. Jeden z manažerů navíc musí zaplatit samostatně pokutu sedm miliónů dolarů.

Čínská vláda tlačila na rychlý proces a kvůli tlaku veřejnosti se očekávaly vysoké tresty.

Generální manažerka společnosti Sanlu Tien Wen-chua také již dříve přiznala vinu s tím, že její společnost distribuovala mléko s přísadami, aniž by o tom informovala úřady.  Wen-chua byla potrestána doživotním žalářem, přestože se očekávalo udělení trestu smrti i v jejím případě. Čínské zákony přitom nepočítají v případě zločinů spojených s výrobou a distribucí s nejvyšším trestem.

Melamin přidávala společnost do mléka, aby oklamala kontrolu kvality na obsah bílkovin v kojenecké stravě. Melamin běžně přidává do plastů a hnojiv.

Soud sledují postižené rodiny

Soud se koná v průmyslovém městě Š'-ťia-čuang v provincii Che-pej, kde bylo hlavní sídlo nyní zkrachovalé mlékárny Sanlu. Ta se ocitla v samotném srdci skandálu, když byla loni v září přítomnost melaminu zjištěna v jejích produktech.

Soudní proces sledují rodiny dětí, které skandál zasáhl. Někteří rodiče požadují pomstu, někteří odškodnění a jiní chtějí jen slyšet odpověď na otázku, jak ke kontaminaci takového rozsahu mohlo dojít.

"Doufáme, že ta žena (Tchien Wen-chua) dostane maximální možná trest," řekl Chou Žung-po z východní provincie Šan-tung, jehož roční syn zemřel na poškození ledvin způsobené melaminem v mléce. "Doufáme, že tohle vyšle signál všem mlékárnám na světě," prohlásil muž chvějící se zimou před šedou soudní budovou.

:. Tchien Wen-chua

Melamin

:: Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot.

:: Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například povrchy kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků.

:: Po požití melamin způsobuje akutní selhání ledvin, poškozuje močové ústrojí a podporuje vznik ledvinových kamenů. Dlouhodobým drážděním mohou kameny vést až k rakovině močového systému.

:: Čínští výrobci přidávali do mléka melamin, aby zvýšili množství dusíku, a tím při laboratorních analýzách zamaskovali nízký obsah bílkovin. Zakrývali tak skutečnost, že mléko bylo zředěno vodou. Melamin obsahuje 66 procent dusíku.

:: Přítomnost melaminu byla v Číně zjištěna nejprve v sušeném mléce pro výživu kojenců a pak i v normálním mléce a mléčných výrobcích.

:: U dospělých mléko kontaminované melaminem poškození ledvin nezpůsobí, pokud ho nevypijí více než dva litry denně. Kojenci a malé děti, které jsou krmeny výhradně nebo převážně stravou ze sušeného mléka, jsou nejzranitelnější skupinou.

"Měli by ji zastřelit, smrt za smrt," dodává Čeng Šu-čen, osmačtyřicetiletá babička z provincie Che-nan, jejíž roční vnučka rovněž zemřela na selhání ledvin poté, co pila sušené mléko vyrobené mlékárnou Sanlu, ale na seznam obětí započtena nebyla. "Moje vnučka zemřela, a proto by ona (Tchien) měla zemřít taky."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám