Hlavní obsah

VIDEO: Při násilném vyklizení domu v Soulu zahynulo šest lidí

SOUL

Šest lidí v úterý zahynulo při střetu zásahové jednotky se skupinou squatterů v jihokorejské metropoli Soulu. Dalších nejméně 20 lidí utrpělo zranění. Squatteři a několik desítek demonstrantů, kteří je podporovali, odmítali opustit čtyřpatrový dům v centru města určený k demolici.

Foto: LEE JAE-WON, Reuters

Policisté a hasiči drží závěs před mrtvými těly, která vytahovali po požáru squatu v Soulu, aby zabránili novinářům ve focení.

Článek

Při ranním zásahu policie vypukl ve vyklízené budově požár poté, co demonstranti začali na policisty házet Molotovovy koktejly, oznámila agentura Reuters.

Pět těl bylo objeveno v různých částech domu, v němž podle prvních informací odvolávajících se na očité svědky požár uvěznil asi 40 lidí. Někteří z protestujících před vypuknutím ohně házeli ze střechy zápalné lahve před vchod do domu, aby do něj policistům zabránili vstoupit; policisté se jim v tom snažili zabránit pomocí vodního děla.

Od hořlavé směsi ale vzplanulo přízemí budovy a oheň znemožňoval lidem ve vyšších patrech a na střeše uniknout. Mezi nimi byl i jeden policista zásahové jednotky, který spolu s ostatními ustoupil až na střechu, kde bylo pak jeho tělo nalezeno s ostatními.

Na místě má vzniknout developerský projekt

Požár se k ránu podařilo uhasit a policisté prohledali budovu ve snaze najít oběti a zjistit škody.

Squatteři podporovaní demonstranty obsadili dům v pondělí, aby si vynutili větší kompenzace za opuštění nemovitosti. Ta je součástí větší oblasti, v níž má vzniknout nový developerský projekt.

K incidentu došlo dva dny poté, co nepopulární jihokorejský prezident I Mjong-bak vyměnil policejního šéfa, široce kritizovaného za příliš tvrdý postup vůči protivládním demonstrantům. Vše nasvědčuje tomu, že dnešní incident může mít další politický dopad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám