Hlavní obsah

Indie vyzkoušela nový typ křídlaté rakety

DILLÍ

Indie v úterý úspěšně vyzkoušela pozemní verzi nadzvukové křídlaté rakety BrahMos, kterou vyvinula za pomoci Ruska. Střela má dolet asi 290 kilometrů a dosáhne až 2,8násobku rychlosti zvuku. Je určena pro konvenční hlavice. Indie raketu testovala na pouštní střelnici v Rádžasthánu, poblíž hranice s Pákistánem.

Článek

"Test byl úspěšný," uvedl bez dalších podrobností mluvčí indického ministerstva obrany. Název BrahMos je spojením názvu indické řeky Brahmaputra a řeky Moskva, která protéká stejnojmennou ruskou metropolí.

Střela je schopna manévrování těsně nad zemí. Je dlouhá osm metrů a unese nálož 300 kilogramů klasické trhaviny. Může být v různých verzích vypouštěna ze země, z lodi, z ponorky i z letadla. První varianta střely byla odzkoušena v roce 2001.

Indie  v listopadu vyzkoušela novou raketu středního doletu s názvem Šourja (Chrabrost). Ta má dolet asi 600 kilometrů. Mezi prvními ale byly rakety Agni (Oheň) 1, které mají představovat odstrašující hrozbu sousednímu, rovněž jadernému Pákistánu.

Ve verzi Agni 3 mají dolet až 3000 kilometrů a mohou tak zasáhnout velká čínská města jako Peking či Šanghaj, nebo i cíle na Blízkém východě. Verze Agni 4 připravovaná na rok 2010 má mít dosah 6000 kilometrů.

Obdobné rakety testuje i sousední Pákistán a vstup do "raketového klubu" oznámil také Írán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám