Hlavní obsah

Tálibové vyhodili do vzduchu čtyři školy v Pákistánu

– MINGORA/ISLÁMÁBÁD

Povstalci z pákistánského hnutí Tálibán v pondělí zničili čtyři školy v oblasti Svát na severozápadě Pákistánu. Bomby ve školách vybuchly jen několik hodin po oznámení pákistánské vlády, že v násilím sužovaném údolí znovu otevře školy, které se už v minulosti staly terčem útoku povstalců.

Foto: Abdul Rehman , Reuters

Jedna ze zničených škol

Článek

Malebné údolí Svát bylo jednou z hlavních pákistánských turistických destinací, dokud tu v roce 2007 nezačali islámští ozbrojenci bojovat proti bezpečnostním silám.

Místní obyvatelé uvádějí, že ozbrojenci nyní prakticky kontrolují celé údolí, které leží 130 kilometrů severozápadně od Islámábádu. V pondělních ranních hodinách povstalci vyhodili do vzduchu dvě dívčí a dvě chlapecké školy, řekl novinářům místní vládní činitel Šaukát Júsafzaj. Školy byly uzavřeny během zimních prázdnin a při útoku na ně nebyl nikdo zraněn.

Stejně jako afghánský Tálibán i pákistánská odnož této organizace se staví proti vzdělávání dívek a před časem zakázala jakékoli školy pro dívky a ženy v celém údolí Svát. Ozbrojenci zároveň pohlížejí na školy jako na symbol vládní moci a tvrdí, že armáda do škol umísťuje vojáky.

Vláda uzavřela tranzitní cestu NATO do Afghánistánu

Pákistánské úřady v týž den na několik hodin zablokovaly cestu přes Chajbarský průsmyk, po níž je z Pákistánu do Afghánistánu dopravována většina dodávek pro západní koaliční síly. Průsmyk byl podle agentury AP uzavřen kvůli armádní operaci proti ozbrojencům, kteří zde předchozí noc napadli vojenský tábor.

Při útoku byl zabit jeden voják a dalších 14 bylo zraněno, uvedl zástupce místní vlády. Úřady poté průsmyk uzavřely, vyhlásily v oblasti zákaz vycházení a začala armádní protiakce. Po zadržení deseti rebelů byla bezpečnostní opatření odvolána.

Chajbarský průsmykPrůsmyk je klíčovou tepnou pro pozemní dopravu zboží z Pákistánu do Afghánistánu. Směřují tudy asi tři čtvrtiny dodávek pro zahraniční síly v Afghánistánu, včetně těžké techniky a paliva. Význam průsmyku se ještě zvýší, pokud USA splní své plány a vyšlou do Afghánistánu další vojenské posily. Počet amerických vojáků v zemi by se měl letos zdvojnásobit na 60 000 mužů.Kvůli útokům ozbrojenců byl průsmyk od přelomu roku uzavřen už dvakrát. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám