Hlavní obsah

Po odchodu etiopských vojáků ovládli Mogadišo islámští radikálové

– MOGADIŠU

Hlavní somálské město Mogadišo z větší části ovládají islámští radikálové. Po odchodu posledních etiopských vojáků obsadili čtyři z šesti jejich základen. Prozatímní vláda kontroluje zbylé dvě. Islámské radikály z větší části Somálska před dvěma lety vytlačila právě intervenující etiopská vojska.

Foto: Ismail Taxta , Reuters

Islámský radikál střeží stadión v somálském Mogadišu

Článek

Za etiopské síly se ale nenašla náhrada, i když je měly nahradit mírové sbory  Africké unie, nepodařilo se však naplnit jejich počet. Hlídají prezidentský palác, ale čtyři základny opuštěné etiopskými vojáky už udržet síly AU nedokázaly.

Islámští radikálové využili mocenského vakua po stažení etiopských vojáků. Prozatímní somálská vláda je slabá a dále ji oslabují vzájemné mocenské spory. I islamisté jsou rozděleni do několika frakcí.

Etiopie intervenovala, když islámští radikálové ovládali na konci roku 2006 většinu somálského území kromě severu země. Jednala na žádost somálské prozatímní vlády. Obávala se o vlastní bezpečnost. Do bojů se zapojily i americké letouny, protože na somálském území údajně působila al-Kajdá.

V bojích mezi islámskými radikály a prozatímní somálskou vládou zahynulo 16 000 lidí. Milión lidí uprchlo ze svých domovů. Somálsko je už dvě desítky let bez centrální vlády.

:.Islámští radikálové střeží stadión v somálském Mogadišu.foto: Reuters/Ismail Taxta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám