Hlavní obsah

Pětimetrové vlny pohřbily v Indonésii 244 lidí i s trajektem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Jen 23 lidí, včetně kapitána a několika členů posádky, se podařilo zachránit z potopeného trajektu, který převážel 267 lidí na východě Indonésie. Vysoké vlny, silný vítr a hustý liják výrazně komplikovaly pokusy o záchranu většího počtu pasažérů.

Foto: Reuters

Na záchranné operaci se podílela vojenská plavidla.

Článek

Trajekt Teratai Prima vyplul v sobotu večer z přístavu na ostrově Sulawesi a mířil na Borneo. Loď se dostala do bouře v neděli před úsvitem a podle výpovědi přeživších pasažérů ji potopily obrovské vlny. Většina lidí na palubě v té době spala a neměla čas zareagovat.

„Loď klesla ke dnu tak rychle, že posádka neměla šanci vyzvat pasažéry, aby si oblékli záchranné vesty," uvedl indonéský ministr dopravy Jusman Syafi'i Djamal.

Záchranné operace se zúčastnily čtyři lodi válečného námořnictva, dva policejní čluny a také menší rybářská plavidla. Po přeživších pátraly ze vzduchu i dvě letadla a helikoptéry, nicméně oficiální místa se obávají, že po 36 hodinách od potopení nemohl v rozbouřeném moři nikdo přežít.

Moře vzedmul cyklon Charlotte

Podle předběžného vyšetřování nehodu způsobil cyklon Charlotte, který na moři vyvolal pětimetrové vlny. Kapitán, který je společně s dalšími třemi členy posádky mezi přeživšími, je vyslýchán s podezřením, že ignoroval varování indonéského meteorologického ústavu ohledně špatného počasí v oblasti.

Indonésie se skládá ze 17 000 ostrovů a trajekty tam patří k hlavním dopravním prostředkům. Ročně při podobných nehodách, jako je tato, zahynou stovky lidí, protože lodě nejsou v dobrém stavu a často se vydávají na moře přetížené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám