Hlavní obsah

Tři kanadští dobrodruzi dobyli Jižní pól v rekordním čase

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice kanadských dobrodruhů v pátek oznámila, že vytvořila nový světový rekord, když prošla Antarktidou na Jižní pól v nejrychlejším čase, a to za necelých 34 dní. Muži museli překonat sněhové bouře, špatnou viditelnost a mrazy až minus 40 stupňů Celsia.

Článek

Ray Zahab (39) spolu s Kevinem Vallelym (44) a Richardem Weberem (41) za 33 dní 23 hodin a 30 minut zvládli putování dlouhé 1130 kilometrů. Vedlo z Herkulovy zátoky v ledovcovém šelfu Ronne v Antarktidě až na Jižní pól, kam dorazili ve čtvrtek. „Bylo to vyčerpávající,“ zhodnotil cestu Zahab.

Kanaďané tak pokořili předchozí rekord 39 dní, 7 hodin a 49 minut Američana Todda Carmichaela (44) dosažený minulý měsíc. Strastiplnou cestu zaznamenávali na své webové stránce, přičemž využívali satelitní telefon na přenos fotografií a zvukových záznamů. Táhli s sebou vybavení o váze 77 kilogramů.

Zahab putoval pěšky nebo na sněžnicích, zbývající dva překonali trasu na lyžích.

Chuť na pizzu

Odvážné trojici brala síly výšková horská nemoc, tedy nevolnost vyvolaná nedostatkem kyslíku. Trápily je i závratě a velké bolestivé puchýře. Energii si „dobíjeli“ stravou s denním obsahem 7 tisíc kalorií tvořenou opékanou slaninou, sýrem a kousky másla.

„Umírám touhou po pizze. Nedokáži myslet na nic jiného než na pizzu,“ řekl Zahab webu kanadského listu Vancouver Sun. „Námaha však určitě stála za to“, dodal.

Zahab, ještě před pěti lety silný kuřák, se proslavil 6 920 kilometrovým během Saharou v roce 2007. Jeho výkon se stal tématem dokumentárního filmu Running The Sahara (Běh Saharou) s Mattem Damonem v roli vypravěče.

Reklama

Výběr článků

Načítám