Hlavní obsah

Obama chce přimět Američany znovu utrácet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FAIRFAX

O "dramatickou akci" žádá nastupující americký prezident Barack Obama pro záchranu krizí postiženého hospodářství. Chce, aby americký Kongres, co nejdříve schválil jeho stimulační program, který ve čtvrtek představil. Varoval, že pokud by se tak nestalo, může to mít pro Američany dlouhodobé zničující následky.

Článek

Obamou navrhované stimulačními kroky zahrnují daňové úlevy a důraz na úspornější zdroje energie. Hlavním cílem administrativy nového prezidenta bude však podpora tvorby nových pracovních míst.

Ulevíme rodinám tisíc dolarů na daních, navrhuje Obama

"Abychom lidi přiměli znovu utrácet, dostane 95 procent pracujících rodin daňovou úlevu 1000 dolarů. To bude první fáze snížení daní pro střední vrstvy, což jsem slíbil během prezidentské kampaně a což zahrnu do příštího rozpočtu," řekl Obama citovaný agenturou Reuters.

Plán na podporu ekonomiky počítá i s přiznáním podpory v nezaměstnanosti širšímu počtu lidí. Nezaměstnaní by měli mít i lepší přístup k zdravotní péči.

V oblasti energetiky se předpokládá podpora alternativních zdrojů. Obama řekl, že už v příštích třech letech by se objem výroby energie alternativní cestou mohl zdvojnásobit. Vláda chce také lidem pomoci zvýšit úsporu energie při vytápění domácností.

Hlavní body Obamova ekonomického plánu
Zdvojnásobit produkci energie z obnovitelných zdrojů
Zvýšit energetickou úspornost veřejných budov
Zmodernizovat silnice, mosty a školní budovy
Zavést počítačový systém zdravotní péče
Zmodernizovat školní třídy, laboratoře a knihovny
Snížit daně amerických zaměstnanců

Obama přichází s plánem v době, kdy je na tom americká ekonomika špatně - její růst se zastavil. Investoři zažili nejhorší rok od dob velké hospodářské krize z 30. let, hodnota domů rekordně klesla a počet exekucí domů rapidně narostl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám