Hlavní obsah

VIDEO: Zaskočená Evropa zápolí s mrazem a sněhem

Vlna mrazů, která tento týden sevřela Evropu, si vyžádala ve čtvrtek nejméně 17 lidských životů napříč kontinentem, o deset více než ve středu. Vyvolala chaos v dopravě především v Itálii a jižní Francii, kde nejsou zvyklí na přívaly sněhu. Francie se navíc obává zhroucení elektrické rozvodné sítě kvůli tomu, jak si lidé přitápějí.

Článek

Teplotní rekordy pod bodem mrazu hlásily některé regiony v Německu, kde byla teplota kolem minus 26 stupňů Celsia naměřena vůbec poprvé. Zatímco v Česku a dalších zemích má ještě v noci na pátek přituhnout, v Polsku již mrazy polevily. Se zcela jinou pohromou než Evropané se potýkají tisíce Američanů na severozápadě USA, kteří museli být evakuováni kvůli záplavám.

Sever Itálie pohřbil sníh

Silné sněžení nadále sužuje severní Itálii, především trojúhelník mezi Milánem, Turínem a Janovem. Ve čtvrtek zde sněžilo nepřetržitě už 60 hodin a silniční služba úklid nebývalé nadílky prostě nezvládala. V Miláně a okolí navíc došly zásoby posypové soli. Na silnicích na severu se kamióny směly pohybovat jen krokem a za doprovodu policie. Sníh tak v Itálii znovu způsobil chaos v dopravě.

Zima si v zemi přímo či nepřímo vyžádala smrt dalších tří lidí. Například nedaleko Boloně zahynul muž, který se na náledí snažil roztlačit své auto do mírného vrchu, vůz se však hnul zpět a muže přejel.

:. Nebývalá sněhová nadílka ochromila provoz na letišti v Marseille.foto: ČTK/AP

Francie se bojí, že bude bez proudu

Ve Francii se elektrárenské společnosti obávají, že pokud by ještě více přituhlo, mohou se zhroutit přetížené elektrické rozvodné sítě.

"Pokud se ještě o trochu ochladí, nemůžeme zaručit, že nenastane zhroucení sítě z přetížení," řekl šéf společnosti EdF Pierre Gadonneix deníku Le Parisien. "To by znamenalo vypínání proudu pro určité zákazníky na kratší dobu, aby se nedostatek rozložil," dodal.

Na Ukrajině přibyly oběti

Nejvíce obětí si ve středu mrazy vyžádaly na Ukrajině, kde teploty kolem minus 19 stupňů Celsia zahubily pět osob, z toho tři byli bezdomovci.

Ukrajinské úřady oznámily, že v důsledku krize v zásobování plynem omezily spotřebu v chemických podnicích o 50 procent. Domácnosti prý úspornými opatřeními, jež jsou důsledkem sporu o dodávky plynu mezi Kyjevem a Moskvou, nejsou dotčeny.

V Polsku již vysvitlo slunce

V Polsku naproti tomu mrazy už povolily a také sněžení se přesunulo jen na východ země. Na jihu a západě je naproti tomu slunečno. Nejnižší teploty minus šest stupňů Celsia byly naměřeny na jihovýchodě Polska, ve Varšavě to bylo už jen minus dva stupně.

Ameriku trápí záplavy

Tisíce Američanů byly evakuovány kvůli rozsáhlým záplavám, které postihly stát Washington na severozápadě USA. Rozvodněné řeky zkomplikovaly dopravu, zatím nebyly hlášeny oběti na životech.

:. Obyvatelé městečka Snoqualmie v americkém státě Washington proplouvají zatopenými ulicemi.foto: ČTK/AP

V některých oblastech státu spadlo ve středu až 30 centimetrů srážek a přívalové deště neustaly do dnešního rána. K rozvodnění řek přispělo i nezvykle teplé počasí, kvůli němuž taje sníh na místních horách. Podle meteorologů jsou záplavy nejhorší za posledních 20 let. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám