Hlavní obsah

Zimbabwe vpustí do země zahraniční novináře za 36 000 dolarů

– HARARE
Novinky, rei

Zimbabwská vláda má zjevně dost toho, co nazývá dezinformace zahraničních médií, které přinášejí zprávy o ekonomickém a politickém kolapsu země a šíření epidemie cholery v ní. Rozhodla se proto zahraničním novinářům zpoplatnit vstup do země. Režim prezidenta Roberta Mugabeho nežádá málo, za jednoho reportéra 36 000 dolarů (téměř 700 000 korun).

Foto: Mackson Wasamunu, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Částku tvoří poplatek 4 000 dolarů na jednoho reportéra za rok, 10 000 za podání žádosti agenturou a 20 000 za akreditaci. Další 2 000 dolarů tvoří administrativní poplatek. Ekvivalent částky je možné státní mediální komisi uhradit i v jiných měnách, vyjma domácí, jež nemá téměř žádnou hodnotu.

Novináři, kteří chtějí zemi navštívit jen krátce, zaplatí 500 dolarů za žádost a 1 000 navíc za akreditaci.

Žurnalisté nemají v Zimbabwe na růžích ustláno. Od přijetí současného zákona o médiích v roce 2002 bylo několik zahraničních reportérů zatčeno a minulý měsíc jim prezident Robert Mugabe pohrozil, že je ze země vykáže, protože zkreslují informace o epidemii cholery, která už v zemi zabila téměř 1 800 lidí.

Většina západních médií již má v Zimbabwe zákaz působení, mezi nimi i americká stanice CNN. V zemi dál operují agentury Reuters, Associated Press (AP), Agence France-Presse (AFP) a Al-Džazíra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám