Hlavní obsah

Americký Senát odmítl Obamova nástupce

WASHINGTON

Američtí senátoři odmítli v úterý přijmout do svých řad Rolanda Burrise, který chtěl zaujmout místo uvolněné po Baracku Obamovi. Demokratického politika však vybral kontroverzní illinojský guvernér Rod Blagojevich, který čelí obvinění z korupce při pokusu prodat křeslo v horní komoře Kongresu.

Foto: Reuters

Roland Burris se marně snažil ujmout senátorského křesla po Baracku Obamovi.

Článek

"Je to všechno jen politikaření a divadlo. Jsem senátorem podle všech zákonů této země," prohlásil jednasedmdesátiletý Burris a na odchodu dodal, že nechtěl vyvolat spory. Další kroky prý zvažuje společně se svými právníky.

Tajemnice Senátu Nancy Ericksonová v pondělí oznámila, že Burrisovy jmenovací listiny postrádají ověření od illinoiského státního tajemníka Jesseho Whita, které je pro jmenování senátorem nezbytné. Burris se už minulý týden obrátil na illinoiský soud, aby Whitovi nařídil jmenování podepsat, soudce ale v této věci dosud nerozhodl.

Odmítnou kohokoli od obviněného guvernéra

Burrise vyslal krátce před koncem roku do Senátu illinoiský guvernér Blagojevich, který ale čelí obvinění, že se snažil na obsazení křesla uvolněném po Obamovi vydělat. Zákonodárci státu Illinois už proto zahájili proceduru, která by mohla vést ke guvernérovu sesazení.

Demokraté v Senátu předem avizovali, že mezi sebe nepřijmou žádného kandidáta, kterého Blagojevich nominuje. Podobné stanovisko zaujímá i budoucí prezident Obama, podle kterého by se pro obsazení volného senátorského místa měly vypsat doplňovací volby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám