Hlavní obsah

Premiér Indie: Útoky v Bombaji musely mít podporu Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Důmyslnost, s níž byla provedena nedávná série útoků v Bombaji, podle indického premiér Manmóhana Singha ukazuje na to, že teroristé museli mít podporu od některých oficiálních úřadů Pákistánu. O tomto úterním prohlášení předsedy indické vlády informují tiskové agentury.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící hotel Tádž Mahál

Článek

Singhovo obvinění Pákistánu přicházejí den poté, co indická vláda oznámila, že Islámábádu předala důkazy, které jej spojují s listopadovými útoky v Bombaji na místa vyhledávaná cizinci, při nichž zemřelo na 170 lidí.

Pákistánská vláda v pondělí uvedla, že dokument dostala a že jeho obsah zkoumá. Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání znovu slíbil, že trestu neuniknou ti občané Pákistánu, proti kterým se najdou věrohodné důkazy týkající se jejich podílu na bombajských atentátech.

Singh prohlásil, že za útoky stála militantní organizace Laškar-i-Taibá, která má své základny v Pákistánu. Podle něho deset mladých mužů, kteří mají teroristický útok na svědomí, nemohlo pracovat samostatně. "Když vezmeme v potaz důmyslnost a preciznost útoku, muselo se mu dostat podpory od některého oficiálního úřadu v Pákistánu," řekl indický premiér.

Žádnou konkrétní instituci nejmenoval. Indie ale obviňuje vlivnou pákistánskou zpravodajskou službu z útoků, které se staly v posledních letech. "Sousedy si bohužel vybrat nemůžeme," uvedl Singh a dodal, že některé země jako Pákistán v minulosti podporovaly teroristy a další síly nepřátelské Indii a poskytovaly jim útočiště.

Pákistán podíl odmítá

Pákistánská vláda i organizace Laškar-i-Taibá popírají, že by měly s atentáty cokoliv společného.

V týdnech po atentátech v Bombaji se desetiletí trvající napětí mezi jadernými velmocemi Indií a Pákistánem vystupňovalo. Islámábád poslal své jednotky od hranic z Afghánistánem směrem k Indii. Singh ho proto dnes obvinil, že "rozněcuje válečnou hysterii".

Indie s Pákistánem spolu od roku 1947 svedly již tři války. I když na adresu Islámábádu padají z Dillí v poslední době velmi ostrá slova, je podle agentury AP zřejmé, že Indie se nehodlá nechat zatáhnout do dalšího ozbrojeného konfliktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám