Hlavní obsah

Indie předala důkazy o pákistánském pozadí teroru v Bombaji

– DILLÍ
Novinky, BBC, pst

Indie v pondělí předala Pákistánu údajné důkazy o pákistánském pozadí teroristů zodpovědných za listopadové teroristické útoky v Bombaji při nichž zahynulo 173 lidí. Pákistán musí podle indické vlády na základě těchto důkazů vyvodit jednoznačné závazky ve vztazích k Indii.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící hotel Tádž Mahál

Článek

Vláda v Islámábádu v minulosti důrazně odmítala jako neodůvodněná obvinění Indie, že teroristé, kteří podnikli útoky v Indii, byli napojeni na radikály v Pákistánu nebo dokonce na pákistánskou tajnou službu.

"Předali jsme Pákistánu důkazy o napojení subjektů v Pákistánu na teroristy, kteří zaútočili v Bombaji 26. listopadu. To, co stalo v Bombaji, je neodpustitelný zločin,“ prohlásil indický ministr zahraničí Mukherdží. Zároveň vyzval vládu v Islámábádu, aby plnila své závazky na mezinárodní scéně.

Důkazy podle tiskového prohlášení obsahují především výpověď jediného přeživšího teroristy Mohammeda Amira Kasaba, který je nyní držen v indickém vězení.

Indická strana také zdokumentovala komunikaci teroristů se subjekty v Pákistánu v průběhu jejich teroristických útoků, zajištěné zbraně a další výstroj i data zajištěná z jejich satelitních telefonů a přístrojů GPS.

Teroristé během tří dnů na konci listopadu v sérii koordinovaných akcí zaútočili na dva velké hotely, železniční stanici, židovské centrum a jednu populární restauraci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám