Hlavní obsah

Vojenské lodě překazily několik útoků somálských pirátů

– PAŘÍŽ

Hned v prvních dnech nového roku se somálští piráti pokoušeli unést několik lodí, ale jen jeden z útoků se jim podařil. Zmocnili se egyptské lodi s nákladem močoviny. V dalších třech případech je zahnaly přivolané vojenské síly. Při opakovaném útoku na nákladní loď S. Venus posádka francouzské fregaty dokonce zadržela osm pirátů, oznámila v pátek francouzská vláda.

Foto: Reuters

Indická nákladní loď Abul Kalam Azad, kterou se pokusili unést somálští piráti, ale zahnal je malajský vrtulník.

Článek

Francouzská fregata hlídkovala v rámci mise EU u somálského pobřeží, když zachytila nouzový signál nákladní lodě S. Venus, kterou pronásledovali piráti. Když spatřili francouzskou válečnou loď, začali prchat. O několik hodin se však pokusili útok na S. Venus zopakovat. Francouzská fregata jim v tom zabránila a osm pirátů skončilo v zajetí.

"Při konfrontaci s dobře vyzbrojenou válečnou lodí neměli (piráti) šanci na odpor," sdělil mluvčí francouzské armády Christophe Prazuck. Dodal, že francouzské jednotky v pirátském plavidle našly raketomet a útočné pušky. Zatčení piráti budou dopraveni do Somálska a postaveni před soud.

Vrtulníky odvrátily útoky

Další úspěšný zásah si unijní jednotky mise Atalanta připsaly v pátek ráno, když odrazily dva útoky na řecký tanker. Okolo osmé hodiny požádal kapitán lodi řecké úřady vysílačkou o pomoc. Ty obratem informovaly unijní loď hlídkující v Adenském zálivu, která na pomoc vyslala vrtulník a průzkumné letadlo. Letadlo a vrtulník útok odvrátily.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Podobný zásah malajské helikoptéry odvrátil už ve čtvrtek útok na indický tanker Abul Kalam Azad s nákladem ropy, který proplouval Adenským zálivem k Suezskému průplavu. Zaútočily na něj dva rychlé čluny. Piráti tanker ostřelovali z ručních zbraní. Kapitán indického plavidla zvýšil rychlost a pokusil se o úhybné manévry. Vyslal také signál SOS. Volání o pomoc zachytila malajská fregata, ze které odstartoval vrtulník. Po jeho spatření se piráti dali na útěk.

Piráti unesli egyptskou loď s močovinou

Egyptské ministerstvo zahraničí oznámilo, že piráti se ve čtvrtek zmocnili obchodní lodě Blue Star. Ta plula na východ s nákladem 6000 tun močoviny, která se používá jako složka hnojiv. Podle egyptských úřadů bylo útočníků asi 15 a byli vyzbrojeni těžkými zbraněmi. Na lodi bylo 28 Egypťanů.

Somálští piráti také ve čtvrtek propustili druhou ze zadržovaných jemenských rybářských lodí, které unesli 10. prosince. První z nich byla propuštěna již 27. prosince.

Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) bylo v Adenském zálivu za rok 2008 zaznamenáno 111 pirátských útoků. Dvaačtyřicet lodí piráti unesli. Podle neoficiálních zdrojů je nyní v rukou pirátů 20 plavidel včetně saúdskoarabského tankeru s nákladem ropy za více než 100 miliónů dolarů a ukrajinské nákladní lodi se třemi desítkami tanků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám