Hlavní obsah

Tamilští tygři ztrácejí půdu pod nohama, vládní vojska dobyla metropoli

Novinky,
COLOMBO
Aktualizováno

Srílanská armáda pronikla do hlavního města separatistických tamilských tygrů Kilinočči. V pátek to oznámil prezident Mahinda Rádžapakse s odvoláním na armádní zdroje. Tamilští tygři to podle BBC nekomentovali. Krátce poté u Colomba zaútočil sebevražedný atentátník.

Foto: Weerasinghe, Reuters

Srílanské Kfiry na startu před útokem na pozice tamilských separatistů

Článek

Exploze otřásla velitelstvím vzdušných sil srílanské armády, které se nachází v sousedství prezidentského paláce. Útok sebevražedného atentátníka si vyžádal dva mrtvé a třicet zraněných, z nichž tři jsou v kritickém stavu. Informoval o tom prezident krátce po svém vystoupení, v němž avizoval úspěch v Kilinočči.

Celé město Kilinočči ale armáda zatím v rukou nemá. Plyne to i ze slov mluvčího ministerstva obrany Keheliji Rambukvelly: "Pád Kilinočči se brzo stane skutečností.“ Citovala jej agentura Reuters. "Vojáci jsou ve městě a čistí.“

Podle prezidenta jde i tak o vítězství, jaké nemá obdoby. "Hrdinští vojáci, kteří dosáhli tohoto vítězství, by měli získat vděk celého národa,“ řekl prezident přesně rok poté, co vypověděl příměří dojednané Nory. Etnický konflikt, který trápí Srí Lanku po desetiletí, se současný prezident rozhodl vyřešit silou. Snahy separatistů o odtržení si vyžádaly desetitisíce obětí a tamilský problém oslaboval všechny srílanské vlády.

Tvrdá rána pro separatisty

Analytici se shodují, že pád Kilinočči by byl pro separatisty, kteří vedou 25 let válku za samostatnost, tvrdou ranou. Dobytí města jasně indikuje, že snaha tamilských tygrů vytvořit stát ve státě se zhroutila, uvedl analytik Pakiasothy Saravanamuttu s tím, že ve městě bylo správní centrum oblastí ovládaných tamilskými separatisty.

Tygři osvobození tamilského Ílamu zatím vládní oznámení nekomentovali, přiznali však prudké boje v oblasti.

V posledních měsících je vládní ofenzíva nutila stále ustupovat a stahovat se ke Kilinočči, které rebelové ovládali přes deset let. Na jeho dostřel se vládní vojska dostala již v prosinci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám