Hlavní obsah

Tři stovky lidí utonuly při ilegální plavbě za prací do Malajsie

– DILLÍ

Kolem tří set lidí, kteří se ilegálně pokoušeli dostat za prací do Malajsie, možná při svém pokusu utonulo u Andamanských ostrovů východně od indického pobřeží. Oznámila to v neděli večer indická pobřežní stráž. Většina pohřešovaných jsou zřejmě Bangladéšané. Dalších 88 lidí bylo zachráněno.

Foto: Profimedia.cz

Na lodi pluli bez řádného vybavení až 15 dní. Ilustrační foto

Článek

Zachránění vypověděli, že se jich nalodilo 412. Na moře se prý vydali před víc než šesti týdny na šesti motorových člunech, později přestoupili na větší, ale pořád nevelkou loď, vybavenou jen plachtou. Bengálským zálivem prý na ní uprchlíci pluli nazdařbůh deset až patnáct dní. Měli málo jídla a vody a sedm jich cestou zemřelo.

Tragédie byla dokonána, když uviděli maják na jednom z Andamanských ostrovů a většina jich naskákala do vody, aby doplavala ke břehu.

Kromě 88, kteří zůstali na lodi a které našla pobřežní stráž, bylo dalších 11 uprchlíků nalezeno na jednom blízkém ostrůvku. Kolem 300 lidí se stále pohřešuje a pobřežní stráž po nich dál pátrá.

Andamanské ostrovy jsou asi 1200 kilometrů od východoindického pobřeží. Spolu s Nikobarskými ostrovy tvoří jedno ze šesti indických svazových teritorií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám