Hlavní obsah

OBRAZEM: Ke hrobu Bhuttové přišlo rok po její smrti až 200 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Až 200 000 lidí se podle agentur v sobotu shromáždilo v pákistánském městě Garhi Chudá Bachš, aby uctilo památku někdejší předsedkyně vlády Bénazír Bhuttové, od jejíhož zavraždění uplynul přesně rok. Akci doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření.

Článek

Navzdory opatřením byl podle nejmenovaného představitele politické strany bývalé premiérky z bezpečnostních důvodů zrušen původně plánovaný projev jejího manžela, nynějšího pákistánského prezidenta Ásifa Alího Zardárího k účastníkům akce.

Bhuttová byla zavražděna při sebevražedném atentátu v Rávalpindí dva měsíce poté, co se vrátila z dlouhodobého exilu. Atentát byl spáchán, když odjížděla z předvolebního shromáždění. Ve volbách pak vyhrála její Pákistánská lidová strana.

V Garhi Chudá Bachši se už v pátek poklonily její památce desetitisíce lidí. Na sobotu bylo v Pákistánu vyhlášeno pracovní volno, aby jí lidé mohli vzdát čest. Vzpomínkové akce na Bhuttovou se dnes konaly i v dalších pákistánských městech.

Počet přívrženců Bhuttové, kteří v sobotu přišli k jejímu mauzoleu v Garhi Chudá Bachši, odhadla policie na 150 000 až 200 000. Mnozí z nich cestovali stovky kilometrů. V mauzoleu je pohřben i otec Bhuttové, někdejší premiér Zulfikar Alí Bhutto, popravený za vojenské vlády v roce 1979.

Řada účastníků vyslovovala podle agentury AP rozhořčení nad tím, že kvůli atentátu nebyl nikdo potrestán. Za pachatele se všeobecně považují islámští extremisté, kterým nebyla po chuti její ochota podpořit po předpokládaném převzetí moci tažení Spojených států proti terorismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám