Hlavní obsah

Ekologičtí aktivisté zaútočili na japonskou velrybářskou loď 

– SYDNEY

Ekologičtí aktivisté z organizace Sea Shepherd (Mořský pastýř) napadli v noci na sobotu jednu z lodí japonské velrybářské flotily v jižním Tichém oceánu. Informovala o tom agentura AP, podle níž se ale obě strany rozcházejí v informacích o rozsahu útoku.

Foto: Profimedia.cz

Sea Shephers nezaútočili na lovce kytovců poprvé.

Článek

Mluvčí velrybářů Glenn Inwood označil aktivisty za teroristy. Podle něj členové Sea Shepherd prováděli se svým plavidlem výhružné manévry a úmyslně naráželi do lodi Kaiko Maru, kterou na několika místech lehce poškodili. Rovněž prý házeli na palubu velrybářské lodi kanystry s kyselinou mléčnou.

Šéf organizace Sea Shephers Paul Watson naproti tomu tvrdil, že se jeho loď jen lehce a neúmyslně otřela o bok Kaiko Maru. "Naše taktika je nastavena tak, abychom nikomu neublížili," řekl.

Vztahy mezi Sea Shepherd a japonskými velrybáři jsou velmi vyostřené. Při loňském japonském lovu kytovců v antarktických vodách aktivisté vnikli na jednu z velrybářských lodí. Japonci je zde zadrželi a obvinili z pirátství, propuštění aktivistů zprostředkovala až australská vláda.

Na lov velryb bylo v roce 1986 vyhlášeno mezinárodní moratorium. Japonsko ale využívá mezeru v pravidlech, která umožňují lov pro vědecké účely, a každoročně uloví přes 1000 těchto mořských savců. Takto ulovení kytovci však většinou končí na jídelníčku japonských restaurací.

Reklama

Výběr článků

Načítám