Hlavní obsah

OBRAZEM: Rok 2008 na Zemi na úchvatných snímcích NASA

Novinky, fia

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) každý měsíc archivuje a publikuje nejzajímavější fotografie pořízené z družic, raketoplánů nebo z paluby Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podívejte se, jak plynuly měsíce na Zemi z vesmírné perspektivy.

Článek

Leden

:. V Dubaji ve Spojených arabských emirátech se pohádkové ropné příjmy zhmotňují do ambiciózních stavebních projektů. Patří mezi ně i umělé ostrovy ve tvaru palmy a souostroví připomínající světové kontinenty.

Únor

:.Množství prachu a pouštního písku odvál stovky kilometrů nad Atlantský oceán vítr, který se 10. února zvedl nad západem Maroka. Země nemá tak rozsáhlé pouštní oblasti jako Alžírsko či Mauritánie, kvůli intenzivní pastvě ale i jemu hrozí dezertifikace.

Březen

:.Na západní Antarktidě se v březnu odlomil ledovec větší než Praha od staletého Wilkinsova šelfu. Odlamování ohrožuje existenci celého útvaru. Podle některých vědců se to stalo v důsledku globálního oteplování klimatu.

Duben

:.Z vesmíru je pěkně vidět italský automobilový okruh Nardo, na němž automobilky testují maximální rychlost svých vozů. Okruh má v průměru 12 kilometrů a jeho povrch se svažuje, takže řidič téměř nemusí zatáčet a vnímá jen nekonečnou jízdu jakoby rovně.

Květen

:.Přes oblast delty řeky Iravadi a největší barmské město Rangún se 2. a 3. května Nargis přehnal cyklón Nargis. Zemřelo zhruba 120 000 lidí. Barmský režim  tvrdě omezoval pohyb zahraničních humanitárních pracovníků a přísun pomoci zpomaloval.

Červen

:.Velká voda 18. června na západě amerického státu Illinois protrhla dvě protipovodňové hráze a zaplavila okolí. Na snímku pořízeném o dva dny později je vidět zaplavené město Gulfport.

Červenec

:.První hurikán sezóny dostal jméno Bertha. Zformoval se v západním Atlantiku na začátku července. Později zeslábl na tropickou bouři, která na Bermudách způsobila lokální záplavy a připravila na 7500 domů o dodávky elektřiny.

Srpen

:.Snímek polárních mezosférických oblaků byl pořízen 22. července ve výšce přes 300 kilometrů na zemským povrchem, když Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) přelétávala nad západním Mongolskem.

Září

:.Zapadající Slunce magicky ozářilo oblast kolem řeky Amazonky s četnými jezery. Snímek, který astronaut pořídil 19. srpna z paluby Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), je netradiční tím, že tuto brazilskou oblast zabírá z úhlu, ne přímo shora.

Říjen

:.Satelitní snímek severovýchodní části USA zachycuje podzimní zbarvení vegetace, které je patrné hlavně ve vyšších oblastech, kde listy stromů získávají oranžový nádech. U pobřežních oblastí jsou vidět šedé plochy, které představují města.

Listopad

:.Lesní požáry hnané horkým a nevypočitatelným silným větrem sužovaly v listopadu Kalifornii. Plameny dokonce obklopily i město Los Angeles. Ohně spolykaly tisíce hektarů půdy a stovky domů a jejich dým se nesl daleko nad Tichý oceán.

Prosinec

:.A do třetice USA, tentokrát zimní sněhová pokrývka, která překvapila i obyvatele slunného a suchého jihu země. Sníh napadl 11. prosince v Louisianě, Mississippi a Alabamě, kde kvůli němu musely být uzavřeny školy a obchody.

Reklama

Výběr článků

Načítám