Hlavní obsah

Mulla Umar popřel jednání o příměří jako nepřátelskou propagandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Duchovní vůdce afghánského Tálibánu mulla Umar popřel, že by se účastnil jakýchkoli jednání o ukončení nepřátelských akcí v Afghánistánu. Ve stanovisku zveřejněném v úterý odmítl, že by o míru jednal s afghánskou vládou nebo se saúdskoarabských králem. Podle něj byly tyto zprávy pouze nepřátelskou propagandou.

Foto: Profimedia.cz

Kanadští vojáci v Afghánistánu

Článek

"Pravdou je, že Afghánský islámský emirát (jak označuje Tálibán území, která kontroluje) nejedná ani v Saúdské Arábii, ani ve Spojených arabských emirátech, ani nikde jinde,“ uvedl Umar v prohlášení pro agenturu AFP.

V září se objevily zprávy, že se sešel se saúdskoarabským králem a představiteli afghánské vlády na večeři, kde probírali možnost, jak ukončit boje.

"Všechny tyto zprávy nemají reálný základ a jde jen o propagandu,“ doplnil Umar. Uvedl, že na toto téma nedostal ani žádný dopis od saúdské vlády nebo afghánského prezidenta.

Afghánský prezident Hámid Karzáí vyzval NATO a USA, aby stanovily termín ukončení konfliktu. Dodal, že pokud Afghánci neuvidí světlo na konci tunelu, tak mají právo hledat jiná řešení, jako jsou právě mírové rozhovory s částí Tálibánu, která není napojena na Al-Kajdu.

Tálibán ovšem rozhovory odmítl s tím, že nejprve musí odejít 70 000 zahraničních vojáků. Mulla Umar hrozil eskalací akcí proti zahraničním jednotkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám