Hlavní obsah

V Súdánu válčí šest tisíc dětí

Novinky, rei
CHARTÚM

Na bojích v súdánském regionu Dárfúru, jenž si vyžádal stovky tisíc mrtvých, se podle Dětského fondu OSN Unicef podílí i děti. Může jich být až šest tisíc a některým z nich je teprve jedenáct let.

Foto: Profimedia.cz

Konflikt v Dárfúru stál život už nejméně 300 000 lidí.

Článek

Ted Chaiban, šéf Unicef v zemi, uvedl, že některé děti bojují na straně povstalců, jiné zase s provládními milicemi či dokonce po boku armády. Některé děti se přihlásily dobrovolně, jiné však byly rekrutované násilím.

„Každé dítě, které bylo svědkem nebo se dokonce podílelo na násilnostech, je připravováno o svou lidskou podstatu. Vědí, že je něco špatně, neumí si ale vysvětlit, co to je. Přicházejí tak o svůj emoční život a normální vývoj,“ uvedl Chaiban.

V Dárfúru zemřelo za posledních šest let odhadem na 300 000 lidí. Podle Chaibana bylo konfliktem postiženo na 2,3 miliónu dětí. Téměř 700 000 se narodilo za války a nepoznalo nic než válku.

OSN se snaží bojující strany přimět k propuštění dětí. Panuje naděje, že se v příštím roce některé děti demobilizace dočkají. Platí to pro bojovníky Súdánské osvobozenecké armády, jedné z povstaleckých frakcí, která podepsala s vládou příměří.

Tisíce lidí se staly otroky

Studie sdružení asi 50 afrických charit Darfur Corsortium zase v pondělí uvedla, že v Dárfúru byly uneseny tisíce příslušníků nearabských etnických skupin. Z unesených žen se často stávají sexuální otrokyně nebo služky, muži jsou obvykle nuceni pracovat na polích.

Zpráva afrických charit se podle ČTK opírá o více než 100 svědeckých výpovědí bývalých otroků, kteří mimo jiné uvedli, že se na únosech podílí i súdánská armáda. Oběti násilí bývají shromažďovány během útoků, které na vesnice organizují milice Džandžauí společně se súdánskými ozbrojenými silami, uvádí studie.

Boje v Dárfúru jsou pokračováním občanských válek, které se novodobými dějinami země od vyhlášení nezávislosti v padesátých letech táhnou jako červená nit. Rebelové tam povstali v roce 2003. Postavily se jim arabské milice džandžauí, které čelí nařčení z etnických čistek. Podporovat je má vláda. Ta to odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám