Hlavní obsah

VIDEO: Krize už sráží na kolena i Japonsko, Toyota poprvé čeká ztrátu

Novinky, CNN, BBC, aš, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO
Aktualizováno

Japonský export se v listopadu drasticky propadl o 26,7 procenta ve srovnání se stejným měsícem roku 2007. To je pro výrazně exportně zaměřenou japonskou ekonomiku tvrdý úder. Automobilka Toyota zároveň v pondělí oznámila, že jí poprvé za 71 let hrozí ztráta, a to ve výši 1,7 miliardy dolarů. Akcie automobilky propadly o dvě desetiny procenta.

Foto: Fred Prouser , Reuters

Toyoty v USA marně čekají na zákazníky

Článek

Letošní listopad byl pro japonský vývoz jedním z nejhorších měsíců v historii. Deficit zahraničního obchodu činí 2,5 miliardy dolarů. Celkový pokles exportu představuje 26,7 procenta. Nejdramatičtěji se propadl vývoz do USA o 33,8 procenta. Vývoz do Evropy poklesl o 30,8 procenta, do Číny o 24,5 procenta a do ostatních asijských zemí o 26,7 procenta.

Poklesl i dovoz - celkem o 14,4 procenta, na čemž se podílel i rychlý pokles cen ropy.

Toyotu poslal do ztráty hlavně pokles zájmu v USA

O ztrátě se spekulovalo, některé odhady však uváděly, že by mohlo jít jen o největší pokles zisku za posledních 18 let.

:. Toyoty v USA marně čekají na zákazníkyfoto: Reuters/Fred Prouser

Na ztrátě se velkou měrou podílel propad prodeje aut v USA, který v případě Toyoty poklesl v listopadu o 34 procenta ve rovnáním se stejným měsícem roku 2007.

Toyota už propustila 3000 nestálých pracovníků a snížila zimní odměny manažerům o deset procent. Zredukovala i výši dividendy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám