Hlavní obsah

Číňan s transplantovanou tváří po dvou letech zemřel

DPA, vpl

Čínský farmář Li Kuo-ťing (32), druhý člověk na světě, který podstoupil transplantaci části tváře, zemřel po dvou letech po náročné operaci. Čínští lékaři varovali kolegy v USA, že ačkoli podobné zákroky dopadnou dobře, imunitní systém se z tak velkého zásahu do organismu nemusí vzpamatovat.

Článek

„Jeho smrt nezavinila operace. Žádný chirurg na světě však nedokáže předvídat reakci imunitního systému,“ řekl chirurg Kuo Šu-chung, který operaci provedl v dubnu 2006 ve vojenské nemocnici Si-ťing v městě Si-an na severozápadě Číny.

Zákrok trval 14 hodin. Muži po útoku medvěda transplantovali tváře, horní ret, nos a obočí. I když Li Kuo-ťing zemřel letos v létě, informace o jeho smrti se kvůli jeho samotářskému způsobu života v odlehlých končinách dostala k místní i světovým médiím teprve nyní.

Přelomová operace v USA

Tým chirurgů v americkém Clevelandu minulý týden poprvé transplantoval pacientce 80 procent tváře. Před transplantací nemohla sama dýchat ani jíst. Žena při úrazu přišla o nos, pravé oko a horní čelist. „ Doufám, že operace jí vrátí čich a schopnost usmívat se. Daří se jí dobře a nezdá se, že by tělo odmítlo novou tkáň, uvedl doktor Michael McKenzie.

Operace v Clevelandu se stala první transplantací, jejíž součástí byla kromě náhrady svalů, kůže, cév  a nervů i náhrada kostí. Pacientka dostala nový nos, většinu dutin v okolí nosu, horní čelist a některé zuby. „Velkou pozornost jsme věnovali úpravě cév a nervů, stejně jako měkkým tkáním a kostním strukturám. Chirurgicky jsme spojili transplantované obličejové cévy s tělovými cévami, abychom během 22hodinové operace zrekonstruovali krevní oběh,“ dodal McKenzie.

Jako první na světě úspěšně transplantovali část tváře Francouzce Isabelle Dinoireové (38) v listopadu 2005. Matku dvou dětí ze severofrancouzského města Valenciennes napadl v roce 2004 vlastní labrador, když omdlela, a ukousl jí rty, nos a bradu. Tyto části tváře jí transplantoval 27. listopadu 2005 lékařský tým v Amiens pod vedením plastického chirurga Bernarda Devauchella.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám