Hlavní obsah

Vědci objevili nové druhy - bizarní mnohonožku či obřího pavouka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krysa, o níž se vědci domnívali, že vyhynula před 11 milióny let, pavouk s rozpětím nohou 30 centimetrů či mnohonožka vylučující kyanid. To je jen zlomek z nových živočišných druhů, kterých jakých dosud biologové objevili v deltě Mekongu na tisíc. Uvádí to zpráva Světového fondu divočiny, která vyšla tento týden.

Článek

Dohromady bylo objeveno 519 nových rostlin, 279 rybích druhů, 88 žab, 88 pavouků, 46 ještěrek, 22 hadů, 15 savců, čtyři ptáci, čtyři želvy, dva mloci a jedna ropucha. Přesné popisy uvedených skvostů přírody obsahuje zpráva Světového fondu divočiny, konkrétně dokument Programu Mekong.

Řeka Mekong protéká na hranicích Laosu, Barmy a Thajska a také prochází územím Číny, Kambodže a Vietnamu. Je desátou největší řekou na světě a vlévá se do Jihočínského moře, kde vytváří obří přirozenou deltu. Té vědci kvůli bujnému životu, který zde v hustém zeleném porostu vzkvétá, přezdívají přírodní pokladnice. V roce 1997 zde byl zahájen rozsáhlý výzkum s cílem vypátrat nové živočišné a rostlinné druhy. Přesné údaje o počtu nově objevených biologických forem se za deset let výzkumu podle zprávy fondu divočiny zastavily na cifře 1068.

Některé objevy byly opravdu překvapivé. Kupříkladu o zdejším druhu krysy, chlupatém nočním tvoru, který spíše připomíná veverku, se vědci domnívali, že vyhynula před 11 milióny let. Další poklady, ne vždy úplně příjemné, se skrývají na dosah ruky. Terénní pracovníci našli u restaurace v thajském národním parku světle zeleného chřestýše. 

Dva nové druhy za týden

„Často přijde velké překvapení, protože naši experti uvidí něco, co se nepodobá ničemu, co znají,“ říká Dekila Chungyalpaová, ředitelka Programu Mekong. „Listují katalogem zvířat a rostlin, který mají ve své hlavě, a ptají se sami sebe - už jsem viděl například tohle?“ popisuje práci biologů v terénu Chungyalpaová.

Potřeba vydání obsáhlé zprávy s názvem První kontakt u velkého Mekongu byla podle Chungyalpaové dvojnásob potřebná, protože rychlost, s jakou vědci objevují nové druhy, je v oblasti skutečně vysoká. Zhruba dvakrát týdně naleznou vědci unikátní formu.

I u Mekongu však hrozí velké nebezpečí, že se zásobárna pokladů přírody jednou vyčerpá. Na řece je 150 velkých přehrad, které blokují přirozené rybí cesty, a s výstavbou dalších 150 se počítá. Klimatické změny mají na zdejší rozsáhlé povodí rovněž velký vliv. A v neposlední řadě jsou to i sami lidé. V oblasti nepanuje příliš příznivá atmosféra pro ochranu živočišných či rostlinných druhů a mnoho zdejších restaurací nabízí exotickou faunu také na svých jídelníčcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám