Hlavní obsah

Somálští piráti unesli u Jemenu indonéskou vlečnou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO

Somálští piráti v úterý unesli indonéskou vlečnou loď operující pod ropnou společností Total. S odvoláním na nejmenovaného zástupce firmy Total o tom informovala agentura Reuters. Piráti se plavidla zmocnili u jemenských břehů, odkud mířilo do Malajsie.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou jsou u somálského pobřeží poměrně časté.

Článek

Na palubě je posádka Indonésanů a námořníků dalších národností. Zatím není jasné, zda únosci již požádali o výkupné za propuštění lodě i posádky.

Za letošní rok unesli piráti v somálských vodách 40 mezinárodních plavidel a vymohli si miliony dolarů výkupného. V zajetí nadále drží kolem 14 lodí se zhruba 250 členy posádek. Vody v blízkosti Somálska střeží plavidla mnoha zemí i organizací, avšak námořní provoz v nich je stále rizikový.

Do ochrany lodí v somálských vodách se snaží zapojit i okolní africké země. Keňa chce například v bojích proti pirátům použít své hlídkové letouny. OSN také navrhuje, aby na mezinárodních vojenských plavidlech u Somálska byli přítomni afričtí a arabští policisté, kteří by mohli piráty zatknout a postavit je před soud v zemích, jako jsou Keňa, Tanzanie, Džibutsko nebo Jemen. Justiční systém, vláda a další státní instituce v Somálsku jsou totiž téměř nefunkční, což pirátům značně usnadňuje situaci.

Vládní šarády v Somálsku

Jako důkaz chaotického bezvládí v Somálsku slouží nedělní odvolání premiéra Nura Hassana Husseina prezidentem Abdullahem Yusufem Ahmedem. Parlament v pondělí vyjádřil premiérovi důvěru a ponechal ho tak ve funkci, prezident dnes však přesto na jeho místo jmenoval nového premiéra. Keňa v úterý uvedla, že prezidentovo jednání brání v nastolení míru v zemi, a uvalila na něho sankce.

Kromě bujícího pirátství u břehů Somálska, čelí tento polorozpadlý stát také útokům islámských povstalců a rozsáhlé humanitární krizi ve vnitrozemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám