Hlavní obsah

Pákistánští dopravci zastavili zásobování jednotek NATO v Afghánistánu

ČTK, aš, Novinky, AFP
PÉŠˇAVAR

Kvůli opakovaným útokům na svá vozidla přerušili v pondělí pákistánští dopravci zásobování jednotek NATO, které bojují v Afghánistánu. Zajišťovali dvě třetiny dodávek pro mezinárodní síly ISAF.

Článek

"Ode dneška zastavujeme zásobování mezinárodních jednotek v Afghánistánu," uvedl v Péšaváru předseda Chajbarské dopravní asociace Mohammed Šákir Afridi. Jedná se o vážný výpadek. "Máme asi 3500 kamionů, cisteren a dalších vozů. Jsme hlavní dodavatel (zásob) do Afghánistánu, dosud jsme zajišťovali 60 až 70 procent dodávek," doplnil Afridi.

Dopravní společnost se rozhodla ukončit zásobování po vlně útoků na svá vozidla. Jen od počátku prosince povstalci spálili asi 300 vozů směřujících k afghánské hranici. „Situace je pro nás velmi špatná,“ dodal Afridi a uvedl, že řidiči nechtějí riskovat své životy při dopravě přes kmenovou oblast, kde panuje bezpráví.

Tři čtvrtiny dodávek pro zahraniční síly v Afghánistánu, včetně paliva a těžké techniky, přichází do válkou zmítané země právě přes Chajbarský průsmyk na pákistánsko-afghánské hranici, nad nímž nemá vláda kontrolu a kde se musí místním kmenovým náčelníkům platit za průjezd.

Koalice zatím útokům na vozidla na této dopravní tepně nepřisuzovala velkou důležitost a uváděla, že nemají vliv na bojové operace, i když byla zničena i vozidla Humvee.

Zástupci pákistánské odnože radikálního hnutí Tálibán současně prohlásili, že jsou připraveni zcela zablokovat zásobování mezinárodních jednotek z Pákistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám