Hlavní obsah

Somálští piráti opět řádili, plány jim však zkazili indičtí vojáci

DILLÍ

Indičtí vojáci v sobotu zadrželi 23 jemenských a somálských pirátů, kteří se pokusili v Adenském zálivu unést obchodní loď. S odvoláním na zdroje v indickém námořnictvu o tom informovala agentura AP.

Foto: NATO/PO Luigi Cotrufo, Reuters

Vojenská loď Mysore doprovázela somálskými vodami konvoj obchodních plavidel, když zachytila nouzové volání z lodi Gibe. Ilustrační fotografie.

Článek

Vojenská loď Mysore doprovázela somálskými vodami konvoj obchodních plavidel, když zachytila nouzové volání z lodi Gibe.

Na tu podle AP útočili ze dvou rychlých člunů piráti. Po příjezdu válečného plavidla, které doprovázel i vrtulník, se piráti pokusili utéct, Indové je však zadrželi.

:. Na palubě útočných člunů indičtí vojáci nalezli sedm samopalů AK-47, tři kulomety, granátomet a další zbraně. Kromě toho byla obě plavidla vybavena navigací GPS. foto: Profimedia

Indické námořnictvo čelilo v listopadu ostré kritice, když se ukázalo, že místo pirátského plavidla vojáci potopili thajský rybářský člun, který piráti po vyplundrování opustili.

Indové přitom tvrdili, že byli napadeni pirátskou mateřskou lodí a po krátkém boji ji zničili. Somálští piráti jen za letošní rok napadli asi stovku mezinárodních plavidel. Nyní zadržují téměř dvě desítky lodí se zhruba 300 členy posádek.

Pirátům v Somálsku pomáhají také uplacení úředníci

Šéf somálské národní bezpečnosti Šejk Kásim Ibrahim Núr uvedl, že existují důkazy o spojení pirátů s emigranty žijícími v Keni či Spojených arabských emirátech. „Všechno, co vám můžu říci, je, že máme lidi v Nairobi, Džibuti, Dubaji a ve spoustě dalších zemí,“ potvrdil další pirát Gamase Hassan Saíd z Eylu.

Zjišťování, kolik peněz končí v zahraničí, ztěžuje neexistence bankovního systému v Somálsku, které nemá funkční vládu téměř dvacet let. Pirátům ve vlasti také pomáhají desítky podplacených úředníků.

Kvůli pirátům hlídkují v Adenském zálivu lodě Spojených států, Indie, Jižní Koreje, Malajsie a Ruska.

:. Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo Maps

V pondělí se k nim připojí i flotila Evropské unie, která nahradí dosavadní misi NATO. Americká delegace při OSN se také snaží v Radě bezpečnosti prosadit rezoluci, která by umožnila pronásledování pirátů i na somálské pevnině.

Pirátství u břehů Somálska

Jen za letošek zaútočili piráti na nejméně 90 lodí, přičemž se jim podařilo unést nejméně 36 z nich. Je mezi nimi i ukrajinská loď Faina s třemi desítkami tanků na palubě a saúdskoarabský tanker s ropou za víc než sto miliónů dolarů.

Návrh ale kritizovali zástupci amerického námořnictva i ministr obrany Robert Gates, podle nichž dosavadní informace o pirátech nestačí k úspěšnému vedení pozemních operací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám