Hlavní obsah

VIDEO: Choleru do Zimbabwe zatáhli Britové, tvrdí Mugabeho ministr

– HARARE
Novinky, rei

V Zimbabwe je epidemie cholery, která zabila přes osm set lidí, tvrdí Světová zdravotnická organizace (WHO). Zimbabwský prezident Robert Mugabe, kterého Západ označuje za diktátora, ale říká, že úřady už zakročily a hrozba cholery je zažehnaná. V pátek jeho ministr dodal, že choleru do Zimbabwe zatáhla Velká Británie.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwe je bez prostředků a šíří se tam cholera.

Článek

„Epidemie cholery v Zimbabwe je závažnou biologickou a chemickou válečnou silou, genocidním útokem vedeným proti Zimbabwanům Brity. Je to plánované válečnictví. Jednotky dál nasazují antrax a rozšiřují choleru,“ řekl ministr vnitra Sikhanyiso Ndlovu den poté, co prezident Mugabe oznámil, že žádná cholera už v Zimbabwe není.

Prezidentovo vyjádření později žehlil jeho mluvčí. Stanice BBC či France24 prý Mugabeho slova záměrně pokroutila. „Jeho argument byl sarkastický,“ řekl George Charamba. „Jednoznačně, tyto dvě západní stanice si vybraly cestu záměrného pokřivení jasného prohlášení a argumentu zimbabwského prezidenta, aby měly jejich expanzivní vlády blíž válce a změně zdejšího režimu,“ dodal.

Ve středu informovala Světová zdravotnická organizace (WHO), že je cholerou nakaženo už 16 tisíc Zimbabwanů a téměř 800 zemřelo. Cholera se šíří i za hranice. V Jihoafrické republice na ni zemřelo nejméně osm lidí, v Mosambiku devět a v Botswaně dva.

Příčinou šíření nemoci, kterou lze lehce léčit, je bída a nezájem vlády. Zimbabwe kvůli hyperinflaci v pátek zavedlo půlmiliardovou bankovku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám