Hlavní obsah

Atentátníka z Bombaje přivedla k terorismu chudoba

Novinky, DPA,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Jediného přeživšího útočníka z Bombaje, Mohammeda Adžmála Kasaba, přivedla k terorismu extrémní chudoba. Uvedl to v pákistánském listu Dawn jeho otec Amir Kasab, který svého syna několik let neviděl.

Článek

Otec sdělil listu, že syn odešel z domu po hádce o peníze. Chtěl po mě nové šaty při příležitosti svátku Id na konci ramadánu, ale ty jsem mu nemohl opatřit,“ uvedl otec. „Dostal vztek a odešel,“ dodal otec, který si vydělává pečením pakor, které prodává na ulici z vozíku, jenž sám táhne. „Je všechno co mám,“ ukázal na vozík s pakorami.

Podle indických vyšetřovatelů odešel mladý Kasab před čtyřmi lety. Zamířil do hlavního města rodné provincie Panžáb Láhauru, kde se přidal ke skupině radikálních muslimů. Později prodělal výcvik v boj.

Adžmálův otec ale odmítl tvrzení indických médií, že mu bylo přislíbeno, že dostane 150 000 rupií, tedy necelé dva tisíce dolarů, když splní svou misi v Bombaji. „Já neprodávám své děti,“ hájil se muž, který žije v pandžábské vesnici Faridkot se svou ženou a dvěma dcerami.

Tvrdí, že ani po zveřejnění jména ho nenapadlo, že by v Bombaji útočil jeho syn. Teprve fotografie ho přesvědčila. Po svém synovi nepátral, protože si to nemohl dovolit.

Reklama

Výběr článků

Načítám