Hlavní obsah

Pákistán přitvrdil vůči teroristům z Bombaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LÁHAUR
Aktualizováno

Pákistán pokračuje v tvrdém postupu vůči radikální muslimské skupině Laškare tajjaba, která podle Indů spáchala teroristický útok na Bombaj, při němž zahynulo přes 170 lidí. Ve čtvrtek uvalila domácí vězení na zakladatele skupiny, klerika Hafíze Mohammada Saída. Pákistán také uzavřel všechny kanceláře charitativní organizace Džamát Dava, která kryla zakázanou Laškare tajjaba. Další teroristy zabila na území pákistánu ve čtvrtek americká raketa.

Foto: Athar Hussain , Reuters

Pákistánští policisté pečetí jednu z kanceláří organizace Džamát Dava.

Článek

Saídův mluvčí Abudlláh Montazír řekl agentuře Reuters, že policie obklíčila Saídův dům v Láhauru a sdělila mu, aby z něj nevycházel. „Sdělili mu, že nařízení k zadržení mu budou záhy doručeny formálně,“ dodal ještě mluvčí.

Saíd sice popírá, že by byl nadále s Laškare tajjaba spojen, v roce 2001 po útocích na indický parlament z čela této organizace odešel. Je však zakladatelem charitativní organizace Džamát Davá. Její tábor poskytující humanitární pomoc obětem zemětřesení v Kašmíru využívala Laškare tajjaba pro výcvik svých mužů. Byl v něm zadržen Zakí Rahmán Lakhví, jenž je podezřelý, že útok na Bombaj naplánoval a řídil.

Náčelník láhaurské policie Parvíz Rathor potvrdil, že Saíd a ještě další čtyři představitelé Džamát Dava dostali tříměsíční domácí vězení.

K tomuto kroku Pákistán přikročil poté, co jej Indie vyzvala, aby dělal více proti teroristům. Indie také navrhla, aby OSN prošetřila činnost Džamát Dava.

 Americká raketa zabíjela na území Pákistánu

Raketa, kterou na území Jižního Vazíristánu v Pákistánu vypálil americký bezpilotní letoun, zabila sedm členů teroristické sítě al-Kajda. Podle agentury AP mezi mrtvými jsou i cizinci, jejich příslušnost ale pákistánské bezpečnostní orgány zatím neupřesnily.

"Raketa zasáhla dům v sousedství školy. Sedm lidí je mrtvých," prohlásil nejmenovaný činitel pákistánské zpravodajské služby. Podle něj většinu zabitých tvoří ozbrojenci z centrální provincie Paňdžáb, kde vznikla právě skupina Laškare tajjaba.

Dodal, že zasažený dům obklíčili místní příslušníci fundamentalistického hnutí Tálibán a nikomu nedovolili přiblížit se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám