Hlavní obsah

Žádná cholera už v Zimbabwe není, tvrdí Mugabe

Novinky, rei
HARARE

Svět bije na poplach před epidemií cholery, která se ze zbídačeného Zimbabwe šíří už i do sousedních států, zimbabwský prezident Robert Mugabe však tvrdí, že krize je zažehnána a v jeho zemi už žádná cholera není.

Článek

Ve středu informovala Světová zdravotnická organizace (WHO), že je nakaženo už 16 tisíc Zimbabwanů a téměř 800 zemřelo. Cholera se šíří i za hranice. V Jihoafrické republice na ni zemřelo nejméně osm lidí, v Mosambiku devět a v Botswaně dva. Zimbabwští zdravotníci navíc varují, že obyvatelstvo ohrožují i další nemoci. Příčinou je bída, katastrofální hygienické podmínky a nezájem vlády.

Mugabe má docela opačný názor. „Jsem šťasten, že jsme se s pomocí ostatních s cholerou vypořádali. Cholera tady už není,“ řekl v televizi a dodal, že šíři problému zveličil Západ, aby měl důvod Zimbabwe napadnout a odstranit ho z prezidentského úřadu.

K rezignaci Mugabeho vyzval tento týden francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jeho americký protějšek George Bush či nositel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám