Hlavní obsah

V Pákistánu zapáleny další desítky aut s dodávkami NATO

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÉŠÁVAR

Povstalci v severozápadním pákistánském městě Péšávar v pondělí znovu podpalovali nákladní auta s dodávkami NATO pro afghánské vládní složky. Shořelo padesát vozidel, oznámila místní policie citovaná stanicí CNN.

Článek

Péšávarem zmítají už týden násilné útoky. Vrcholily v neděli, kdy bylo zapáleno 145 vozidel a přepravníků, včetně dvou obrněných vozů a jednoho hasičského auta. Zemřel při tom jeden člen ochranky a další dva lidé byli zraněni. Útočníci použili granáty a rakety.

V pondělí se terčem militantů stal stejný terminál v tomto příhraničním městě. Dodávky byly určeny pro afghánskou armádu. Zranění hlášena nejsou.

Péšávar je klíčovým dopravním uzlem pro dodávky potravin, paliv a vojenského materiálu do Afghánistánu. Konvoje NATO jsou v městě a okolí častým terčem povstalců. Militanti na terminál Faisal útočili také před týdnem, desítky nákladních vozů byly zapáleny v březnu též v příhraniční oblasti.

Aktivity Tálibánu v Pákistánu

:: Radikálové z afghánského Tálibánu jsou aktivní nejen ve své zemi, ale také při hranicích v Pákistánu.

:: Islámábádská vláda se je snaží vytlačit, ale nedaří se jí to. Kmenová území v severním i jižním Vazíristánu a v Severozápadní hraniční provicii nemá pod kontrolou. Ovládají je místní náčelníci.

:: Armáda není dobře vyzbrojena a v oblasti většina obyvatel sympatizuje s Tálibánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám