Hlavní obsah

Pákistán zadržel možného strůjce útoků na Bombaj

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOMBAJ/ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Pákistánské bezpečnostní síly zadržely v pondělí muže, který údajně naplánoval sérii teroristických útoků v indické Bombaji. Uvedla to agentura Reuters. Byl zadržen při akci proti táboru zakázané muslimské militantní organizace Laškare tajjaba v pákistánské části Kašmíru. Na ten zaútočila pákistánská armáda v noci na pondělí a obsadila ho.

Článek

Podle agentury Reuters byl strůjce útoků mezi muži zadrženými při nedělní policejní akci. Má se jednat o Zakího Rahmána Lakhviho, uvedl jeden z vysokých představitelů charitativní organizace Džamát Dava, která tábor zakázané skupiny Laškare tajjaba provozovala. „Ano, Lakhví je mezi čtyřmi nebo pěti zadrženými lidmi,“ řekl zdroj.

Právě Lakhvího označil jako autora plánu akce Indy zadržený atentátník při výslechu. Podle Indů právě on a Jusúf Muzammill dávali po telefonu příkazy skupině teroristů v Bombaji. 

Podle svědků v kašmírském Muzzaffarabádu pákistánská armáda v noci na pondělí zaútočila na tábor, který používá organizace Laškare tajjaba. Nasazeno bylo několik desítek vojáků a vrtulník. Svědci uvádějí, že bylo slyšet několik explozí. Tábor byl obsazen po přestřelce, při níž bylo několik lidí zraněno a museli být ošetřeni ve vojenské nemocnici.

Tábor oficiálně užívá islámská charitativní organizace Džamát Dava, která slouží jako krycí organizace pro Laškare tajjaba, jež byla v roce 2002 zakázána.

Podle Riceové není pochyb, ža akce byly připraveny v Pákistánu

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v nedělním pořadu televize CCN uvedla, že není pochyb o tom, že útoky na Bombaj byly naplánovány a připraveny v Pákistánu. Pákistánská vláda by proto podle ní měla zasáhnout.

„Myslím si, že není pochyb, že území Pákistánu bylo použito (k naplánování a přípravě útoků)," řekla v diskusním pořadu s Wolfem Blitzerem americká ministryně zahraničí. „Nemyslím si, že by tu byly přesvědčivé důkazy o zapojení představitelů Pákistánu, ale myslím si, že Pákistán je za tento čin zodpovědný bez ohledu nato, že jednali lidé mimo strukturu státu."

Indie od počátku uváděla, že teroristé, jejichž třídenní řádění v Bombaji si vyžádalo přes sto sedmdesát obětí, mají vazby na Pákistán. Potvrdil to i výslech jediného zadrženého teroristy Amira Kásab. Podle indických vyšetřovatelů byla skupina cvičena v táborech militantní zakázané organizace Laškare tajjaba a některé vazby dokonce vedly na členy pákistánské tajné služby ISI, což ale Riceová nepotvrdila.

Riceová se ani nevyjádřila k tomu, kdo za útokem stojí. Podle ní se Laškarae tajjaba i al-Kajda „pohybují ve stejných kruzích“. Jednoznačněji hovořit nechtěla: „Nechci jít do detailů, protože při boji proti terorismu nikdy nechci tipovat. Hlavní je dostat ty, kdo akci připravovali, a zabránit následujícím útokům.“

Sdělila však, že mezi pákistánskou vládou a Laškare tajjaba „existovaly v historii vazby“. Podle Riceové o tom není pochyb. Zdůraznila však, že nyní je situace v Pákistánu jiná, protože má civilní vládu.

List New York Times ale v podnělí ocitoval nejmenovaného člena americké rozvědky, který má na starosti boj s torismem. Ten řekl, že Laškare tajjaba pomáhala pákistánská tajsná služba ISI, která ji také kryla.

I podle amerických odborníků na teroristy vedou nitky k Laškare tajjaba, nejsou však schopni říci, zda skupina je za útok přímo odpovědná. Laškare tajjaba popřela, že by šlo o její akci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám