Hlavní obsah

Indie a Pákistán se ocitly na pokraji války. Kvůli vtipu

ISLÁMÁBÁD

Telefonát, který se ukázal být nemístným vtipem, přiblížil k válce dvě jaderné mocnosti - Indii a Pákistán. Pákistánský deník Dawn napsal, že pákistánskému prezidentovi telefonoval vtipálek, který se vydával za indického ministra zahraničí, a varoval ho, že Indie sáhne k vojenským prostředkům, pokud Pákistán nevydá organizátory teroristických útoků v indické Bombaji.

Článek

Telefonát údajného šéfa indické diplomacie Pranába Mukherdžího prezidentovi Ásifu Alímu Zardárímu vyvolal v Pákistánu okamžitou hektickou aktivitu. Pákistánské letectvo prý bylo uvedeno do stavu pohotovosti a nad Islámábádem přelétávaly bojové tryskové letouny s ostrou municí. O "nebezpečné situaci" byla informována americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Teprve poté, co Riceová uprostřed noci zavolala svému indickému kolegovi Mukherdžímu a ten popřel, že volajícím byl on, se situace začala pomalu uklidňovat, napsal deník Dawn. Než se ale všechno zcela vyjasnilo a urovnalo, bylo prý zapotřebí ještě několika hodin intenzivních mezinárodních snah. Nyní se údajně pátrá po skutečném volajícím.

Po útocích v Bombaji, při nichž bylo minulý týden zabito přes 170 osob, vzrostlo napětí mezi Indií a Pákistánem, protože indická strana opakovaně zdůrazňuje, že atentátníci měli vazby na Pákistán. Teroristé prý byli vycvičeni na pákistánských základnách radikální islámské organizace Laškare tajjaba, která také akci údajně řídila. Zapojena do ní údajně byla i pákistánská vojenská rozvědka ISI. Islámábád ovšem jakoukoli spojitost svých institucí s teroristickým útokem v Bombaji odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám