Hlavní obsah

Za vraždu Politkovské byly vyplaceny dva milióny dolarů, řekl svědek

– MOSKVA

Za vraždu známé novinářky Anny Politkovské, zastřelené v Moskvě před dvěma lety u jejího bytu, byly vyplaceny dva milióny dolarů. Před moskevským vojenským soudem to v pátek vypověděl jeden ze svědků.

Článek

"Svědek, který dnes vypovídal, se od vyšetřovatelů dozvěděl, že za vraždu Politkovské byly zaplaceny dva milióny dolarů (více než 40 miliónů korun)," citovala agentura Interfax nejmenovaného účastníka procesu.

Soud s obžalovanými ze spoluúčasti na vraždě se od čtvrtka koná za zavřenými dveřmi kvůli výpovědím utajených svědků.

Žurnalistku zastřelil najatý vrah před dvěma lety, ale vyšetřovatelům se nepodařilo dopadnout ani údajného pachatele, ani odhalit, kdo si vraždu známé kritičky Kremlu objednal. Před soudem tak stojí jen údajní pomocníci.

Střelec stále uniká

Z účasti na vraždě jsou obviněni bývalý policista Sergej Chadžikurbanov a čečenští bratři Džabrail a Ibragim Machmudovovi. Třetí sourozenec, Rustam, který prý novinářku zastřelil, je stále na útěku. Na lavici obžalovaných sedí i podplukovník tajné služby Pavel Rjaguzov, který byl původně podezřelý z účasti na spiknutí, ale vyšetřovatelé nenašli důkazy. Obviněn je jen z někdejšího vydírání jednoho podnikatele spolu s Chadžikurbanovem.

Politkovská byla podle amerického Výboru na ochranu novinářů třináctou obětí z řad ruských žurnalistů odstraněných nájemnými vrahy během osmileté éry Vladimira Putina v čele státu. Žádný z vrahů nebyl dosud odsouzen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám