Hlavní obsah

Cholera v Zimbabwe zabila přes 500 lidí

HARARE

Zimbabwská vláda vyhlásila celostátní výjimečný stav kvůli epidemii cholery, kterou původně popírala. Nemocí se nakazilo 12 545 lidí a vyžádala si už 565 obětí. Země proto požádala Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) o naléhavou mezinárodní pomoc.

Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

Muž nakažený cholerou

Článek

Ministr zdravotnictví David Parirenyatwa požádal o léky, lékařské vybavení a peníze na platy zdravotnického personálu. Situaci nebarvil na růžovo: "Naše ústřední nemocnice nefungují." Pacientům hrozí akutně smrt.

WHO podle svého mluvčího v Harare pomoc Zimbabwe poskytne. Humanitární podporu přislíbily také další organizace a země Evropské unie.

Podle údajů OSN si cholera v Zimbabwe vyžádala od srpna 565 lidských životů a celkem se jí nakazilo 12 545 lidí.

Šíření cholery napomáhá krize

Ministři vlády autoritativního prezidenta Roberta Mugabeho dříve tvrdili, že situace je pod kontrolou. Za vypuknutí nemoci podle nich mohou sankce, které Západ uvalil na Mugabeho režim.

Keňský premiér Raila Odinga ve čtvrtek prohlásil, že by měl být odstaven: "Je čas, aby ho (Mugabeho) africké vlády vytlačily od moci."

Situaci komplikuje fakt, že v zemi nefunguje řádná vláda. Mugabe a vůdce opozice Morgan Tsvangirai sice před dvěma měsíci podepsali dohodu o rozdělení moci, koaliční jednání ale uvízla na sporu o rozdělení ministerstev. "Rozdělení moci v Zimbabwe je mrtvé a nebude fungovat s diktátorem, který v rozdělení moci nevěří," dodal Odinga.

Další komplikací je astronomická inflace, kdy peníze ztrácejí hodnotu v minutách. Ekonomická situace je tak špatná, že v Harare dokonce rabovalo i 16 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám