Hlavní obsah

Němečtí vojáci v Afghánistánu moc pijí a jsou tlustí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Nejprve je obviňovali z nechuti angažovat se v bojových akcích, pak o víkendu přední generál veřejně oznámil, že zklamali při výcviku afghánských rekrutů, a teď dostala reputace německé armády v Afghánistánu další ránu. Podle parlamentní zprávy, kterou citoval deník The Times, 3 500 vojáků na severu země přespříliš pije a tloustne.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Člen německého bundeswehru v Afghánistánu

Článek

Podle zprávy spotřebovaly loni německé jednotky v Afghánistánu přes 1,5 miliónu piv a 90 000 lahví vína. Během první půlky letošního roku to bylo dalších zhruba 890 000 piv, což naznačuje, že spotřeba alkoholu stoupá. Na základnách britských či amerických kolegů přitom platí striktní zákaz popíjení alkoholu.

Timesy upozorňují, že fyzickou připravenost vojáků Bundeswehru zpochybnila už armádní zpráva, podle níž má 40 procent vojáků ve věku 18 - 29 let nadváhu, což je více, než mezi civilisty, kde má ve stejné věkové kategorii nadváhu 35 procent lidí.

Březnová zpráva konstatovala, že vojáci žijí z piva, párků a klobás a ovoce a zeleninu ignorují. Obecně jejich pasivní přístup prý navíc podporuje přebujelá byrokracie. „Řečeno jednoduše, vojáci jsou příliš tlustí, málo cvičí a o dietu se moc nestarají,“ zhodnotil parlamentní komisař Reinhold Robbe. „Je pravda, že němečtí vojáci v Kunduzu mají dovoleno vypít dvě plechovky piva denně," potvrdil mluvčí sil Rainer Zaude.

Na misi Němců v Afghánistánu soustředil o víkendu svou kritiku přední generál Hans-Christoph Ammon. Snaha vycvičit afghánské síly podle něj ostudně selhala.

Německá armáda v Afghánistánu působí na klidnějším severu. Její letadla mohou vykonávat jen pozorování, vrtulníky musí být zpět na základně do setmění. Od roku 2001 zemřelo v zemi 28 vojáků Bundeswehru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám