Hlavní obsah

VIDEO: OSN bere vážně hrozbu srážky s asteroidem, chce připravit strategii

Novinky, BBC, fia
NEW YORK

Organizace spojených národů (OSN) začíná brát vážně varování vědců, kteří upozorňují na naprostou nepřipravenost lidstva na potenciální srážku Země s asteroidem. V únoru proto začne o tématu jednat.

Článek

Svět musí začít řešit způsob, jak kolizi zabránit, tvrdí profesor Richard Crowther, předseda vědecké skupiny při OSN, která se věnuje zkoumání objektů blízkých Zemi.

"Tuto hrozbu je třeba brát vážně. Je nutné si uvědomit, že jediná taková událost by mohla znamenat velmi vysoké ztráty na životech,“ tvrdí profesor Crowther, který jinak působí v britské Radě pro vědu a technologii (STFC).

"Musí vzniknout politický rámec, který stanoví, kdo bude co dělat a komu bude podřízen. To je jasná role pro OSN na další dva až tři roky,“ konstatoval profesor a zdůraznil: "Podstatou věci je, aby byla strategie hotová ještě před tím, než bude vůbec potřeba ji použít, tedy ještě v době, kdy budou lidé schopni chovat se zodpovědně a racionálně.“

Potřebu globálního postupu ve své zprávě konstatuje také Asociace vesmírných badatelů (ASE), která sdružuje vědce a bývalé astronauty. Na to, jak nebezpečná může případná kolize s asteroidem být, upozorňují například připomenutím srážky před 65 milióny lety, která znamenala konec dinosaurů. Zmiňují také událost z roku 1908, kdy po zásahu v sibiřské Tunguzce vzplály dva tisíce kilometrů čtverečních lesa - požár dostatečně velký, aby zachvátil například celé město New York.

Jak se zbavit nezvaného hosta z kosmu

ASE upozorňuje, že zkouškou pro lidstvo může být i setkání s asteroidem Apophis, který má podle výpočtů NASA relativně těsně minout Zemi v roce 2029 a následně v roce 2036. Pravděpodobnost srážky byla odhadnuta na 1:45 000.

Srážka s Apophisem by přitom byla zhruba stokrát ničivější než dopad tunguzského meteoritu. Asteroid má průměr 250 metrů, při nárazu na pevninu by vznikl kráter o průměru 100 kilometrů, při dopadu do oceánu by vzedmul vlnu tsunami, která by zaplavila většinu pobřeží i vnitrozemí přímořských států.

Apophis sice s pravděpodobností hraničící s jistotou v kolizním kurzu se Zemí není, přesto by se o něj měli vědci zajímat, protože by jim mohl naznačit způsoby, jak odklonit dráhu objektů, které představují potenciální hrozbu.

Odborníci navrhují několik způsobů, mezi nimi vyslání sondy, která bude svou gravitací působit na vesmírné těleso, což může vést ke změně jeho kurzu. Tzv. gravitační traktor navrhli astronauti NASA Edward Lu a Stanley Love.

:. Gravitační traktor při práci s asteroidemfoto: NASA

Drastičtější metodou by pak byl řízený náraz kosmického plavidla nebo jaderná exploze, která by měla objekt vychýlit z dráhy, případně jej zničit. Zde by ale mohl nastat problém s menšími kusy, které by při průniku do zemské atmosféry nemusely zcela shořet.

Reklama

Výběr článků

Načítám