Hlavní obsah

Lékař amputoval chlapci ruku díky instrukcím přes esemesky

LONDÝN

Lékaři v Demokratické republice Kongo se podařilo úspěšně operovat chlapce, jenž musel co nejdříve podstoupit amputaci ruky kvůli postupující gangréně. Přesné pokyny dostával od svého kolegy z Londýna pomocí krátkých textových zpráv.

Článek

Dvaapadesátiletý vaskulární chirurg David Nott, který pracuje pro nevládní humanitární organizaci Lékaři bez hranic (MSF) působící v rozvojových zemích, se v konžském městě Rutshuru letos v říjnu setkal se 16letým chlapcem, který potřeboval okamžitou operaci ruky postižené gangrénou. Mladíkovi při rybolovu část paže ukousl hroch, podle Notta však byl obětí krvavých bojů mezi vládními vojsky a davy ozbrojených rebelů.

„Umíral. Když jsem ho uviděl, zbývaly mu dva až tři dny života,“ popsal složitou situaci Nott, který je sice lékařem, ale amputaci, jež byla v tomto případě nezbytně nutná, ještě nikdy neprováděl. Bylo při ní zapotřebí řezem skrz klíční kost a lopatku oddělit od těla zbývající část paže.

Úspěšná operace v polních podmínkách

Protože si Nott nedokázal sám poradit a život mladíka byl v ohrožení, napsal SMS svému kolegovi do Londýna. Profesor Meirion Thomas z nemocnice Royal Marsden mu vzápětí začal posílat sérii přesných instrukcí, jak si počínat.

V samotné Británii se operace tohoto druhu provádějí jen zhruba desetkrát do roka, a to především u pacientů s rakovinou. Vyžadují pečlivou přípravu a podmínky moderně vybavené nemocnice. V Rutshuru měl doktor Nott k dispozici jen půl litru krve a velmi skromné pomůcky. Přesto se mu podařilo chlapce před postupující gangrénou zachránit.

Pravidlo, že každá mince má dvě strany, se však bohužel potvrzuje i tentokrát. Mladík sice díky obětavému lékaři přežil, ale v zemi, kde je násilí na denním pořádku, jeho štěstí nemusí trvat dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám