Hlavní obsah

Kvůli závadnému mléku onemocnělo přes čtvrt miliónu čínských dětí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínský skandál s mlékem záměrně kontaminovaným jedovatým melaminem dosáhl obřích rozměrů. Čínské ministerstvo zdravotnictví v pondělí zšestinásobilo údaj o počtu dětí, která po požívání závadného mléka onemocněla. Je jich 294 tisíc, uvádí CNN.

Článek

Od 10. září, kdy se skandál provalil, čínské ministerstvo zahraničí pozvalo ke zdravotním kontrolám 22 miliónů čínských dětí. Testy ukázaly, že 294 tisíc dětí trpí problémy s močovými cestami.

"Většina z nemocných dětí má jen drobné ledvinové kameny či pouhý prášek a byly léčeny doma,“ uvedlo ministerstvo na svých internetových stránkách. "Některým ale sestoupily kameny do močových cest a potřebovaly hospitalizaci,“ dodalo ministerstvo. "Žádné z vážně nemocných dětí, ale už není v ohrožení,“ doplnil úřad s tím, že problém kulminoval a dále neroste.

Čína také vyšetřuje 11 případů úmrtí dětí s podezřením, že je způsobil právě melamin. Podle zpráv Světové zdravotnické organizace jsou zatím potvrzena čtyři úmrtí dětí na otravu melaminem.

Melamin producenti a výkupci mléka přidávali do mléka záměrně. Pomohl totiž zamaskovat, že mléko bylo ředěné. Melamin má v sobě vysoký obsah dusíkatých sloučenin, a právě ty se používají při zjišťování kvality a výživných hodnot mléka.

Melamin

Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot.

Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například povrchy kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků.

Skandál postihl i velké světové výrobce mléka, kteří kooperovali s čínskými společnostmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám