Hlavní obsah

Piráti se pokusili unést luxusní výletní loď s tisícem lidí

Novinky, rei

Piráti u východního pobřeží Afriky se pokusili unést další velké plavidlo. Tentokrát luxusní výletní loď Nautica v hodnotě okolo 4,5 miliardy korun. Jedenáctipodlažní obr vezoucí tisícovku lidí jim však u břehů Jemenu ujel, informovala majitelská společnost Oceania.

Foto: Profimedia.cz

Výletní loď Nautica

Článek

Piráti se k plavidlu o tonáži 30 000 tun a délce přes 180 metrů přiblížili o víkendu ve dvou lehkých člunech. Loď se jim snažila vyhnout a vyrazila plnou rychlostí. Z jednoho z člunů, vzdáleného necelých tři sta metrů, pak padlo osm výstřelů, plavidlo se však rychle vzdalovalo.

Je to letos první útok na tak rozměrnou osobní loď. „Pár jachet bylo uneseno, ty ale byly mnohem menší,“ řekl Cyrus Mody z Mezinárodního úřadu pro námořní plavbu (IMB). Nautica unikla bez poškození. Žádnému z 684 pasažérů a 400 členů posádky se nic nestalo a loď, která vyrazila z Říma, v pondělí ráno podle plánu připlula do ománského přístavu Salalah.

Piráti nejvíc útočí u pobřeží Somálska. Oblast je nejnebezpečnější na světě. V září tam zadrželi ukrajinskou loď Faina s třemi desítkami tanků, zřejmě pro Jižní Súdán, na palubě. V půlce listopadu zase piráti unesli saúdskoarabský tanker Sirius Star převážející ropu za víc než 100 miliónů dolarů. Za obě lodi požadují piráti vysoké výkupné. V případě Fainy se už s majiteli údajně dohodli. Hovoří se o částce okolo 20 miliónů dolarů.

Reklama

Související články

Somálští piráti unesli loď plnou tanků

Somálští piráti unesli ve čtvrtek ukrajinskou loď, která přepravovala třicet tanků T-72 a náhradní díly na ně. Zadrželi také 21 námořníků z lodi plující...

Výběr článků

Načítám