Hlavní obsah

Za změnu letenky z Thajska tři tisíce a dny čekání

Právo, Lukáš Bek, Helena Vacková (Phuket)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PHUKET

Situace v thajském Bangkoku je kvůli mohutným protivládním demonstracím stále dramatická a nepříjemná pro turisty. „Za změnu vaší letenky z 2. 12. si budete muset připlatit zhruba tři tisíce korun. První volný let ve vaší cenové kategorii máme ale až na 7. prosince,” řekla redaktorům Práva v pondělí ráno zaměstnankyně pražske pobočky letecké společnosti Emirates.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Thajští demonstranti okupují letiště Suvarnabhumi.

Článek

Tahle informace nás zaskočila. Z oficiálních zdrojů totiž víme, že tyto aerolinky poskytují dopravu do náhradních letišť mimo Thajsko zdarma. „Do Kuala Lumpuru se musíte dopravit sami, a to také neplatíme,” tvrdila nám do telefonu zástupkyně letecké společnosti. Právě například malajský Kuala Lumpur je jednou z mála destinací, odkud se mohou lidé z Thajska dostat do své země.

Nezbylo nám nic jiného než souhlasit s nabídkou s tím, že z Phuketu do Malajsie se dopravíme sami s jinou leteckou společností. Po ověření všech nabídek jsme zjistili, že nejlevnější let je s Air Asia za zhruba 3500 korun.

Vzhledem k oficiálním informacím jsme se ješte obrátili na českou ambasádu v Bangkoku s dotazem, zda si skutečně musíme hradit náklady na dopravu na náhradní letiště. „To je nesmysl! Absolutní mystifikace!“ řekl nám zástupce ambasády s tím, že speciálně s touto leteckou společností osobně v neděli jednali a Emirates je ujistila, že svým klientům veškeré přelety z jiných míst uhradí.

Poradil nám, ať jednáme s pobočkou aerolinek v Bangkoku. Po našem dalším telefonátu do Prahy na leteckou společnost však nekompromisně trvali na svém.

„Naše letecká společnost za situaci v Bangkoku nemůže. To je zásah třetí moci. A pokud vám v Thajsku tvrdí něco jiného než my, tak si let zařiďte v Bangkoku,“ ukončila neochotně náš hovor pracovnice s tím, že se u nich řídí pokyny z vídeňské centrály, kde není o finanční kompenzaci ani řeč.

Platit let? Nebo neplatit? ptáme se. Pokud totiž neuhradíme částku, kterou nám z Prahy potvrdili e-mailem, rezervace letu bude zrušena a náš nedobrovolný pobyt v Thajsku se ještě více prodlouží.

Naštěstí Thajská asociace turismu přislíbila cizincům uvízlým v zemi finanční pomoc. Lidé však nedostanou peníze na ruku, pouze slevu na ubytovaní ve vybraných hotelích po celém Thajsku, do kterých budou přestěhováni. Jedná se o hotely v ceně do 2000 bahtů (cca 1150 Kč) včetně stravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám