Hlavní obsah

Popravíme, koho chceme, nepleťte se do toho, vzkázala Čína Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čína v pondělí ostře odmítla kritiku, kterou jí adresovala Evropská unie kvůli popravě renomovaného vědce Wo Wej-chana. Označila ji za "hrubé vměšování". Čína vědce odsoudila a popravila za údajnou špionáž ve prospěch Tchaj-wanu. Podle Pekingu byl Wo shledán vinným ve spravedlivém procesu.

Článek

Proces s Woem byl spravedlivý a jeho práva byla dodržena, uvedl v pondělním prohlášení mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang. Podle něj Čína považuje kritiku od EU za "hrubé vměšování do čínského soudnictví, což pošlapává duch vlády práva a podkopává základy zdravého rozvoje bilaterálních rozhovorů o lidských právech".

"Jsme velmi nespokojeni a protestujeme proti tomuto obvinění. Vyzýváme všechny zúčastněné strany, aby okamžitě chybu napravily a zastavily slova i činy související s vměšováním do soudního systému jiné země," dodal Čchin.

Wo prý předal Tchajwancům vojenské informace

Šedesátiletý výzkumník v oblasti zdravotnictví Wo, který žil v 90. letech v Rakousku a poté na předměstí Pekingu vedl firmu dodávající lékařské vybavení, byl v čínské metropoli zadržen v lednu 2005. Byl obviněn, že přes prostředníka předal skupině napojené na tchajwanskou rozvědku tajné informace vojenského charakteru, mezi nimi i náčrty kontrolních raketových systémů.

Tchaj-wan a Čína jsou rozdělené od občanské války v roce 1949 a zatímco Tchaj-wan zdůrazňuje svou suverenitu, Čína ho nadále považuje za dvou vzbouřeneckou provincii.

Wo byl k trestu smrti odsouzen v uzavřeném procesu v květnu 2007. Tento trest pak minulou středu potvrdil čínský Nejvyšší soud. Podle rozsudku se Wo během zadržení k obviněním přiznal, ale jeho rodina, která vykonání popravy oznámila v pátek, tvrdí, že doznání bylo vynucené.

Vykonání rozsudku vzbudilo nevoli ve světě

EU v pátek vydala prohlášení, v němž popravu odsoudila a kritizovala i podmínky, v nichž byl vědec zadržován a souzen s odůvodněním, že nesplňovaly mezinárodní standard.

Znepokojení kvůli popravě Wo Wej-chana vyjádřily také Spojené státy, podle nichž zadržení a poprava vědce zřejmě "zdaleka nenaplnily mezinárodní standardy spravedlivého procesu".

Popravu Woa kritizoval také český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česká diplomacie podle Schwarzenberga opakovaně intervenovala u čínských úřadů za záchranu uvězněného vědce. Bývalý místopředseda Senátu a spoluzakladatel výboru Olympic Watch Jan Ruml vyzval v souvislosti s Woovou popravou předsedu vlády Mirka Topolánka, aby se kabinet v rámci nadcházejícího předsednictví EU věnoval i problematice lidských práv v Číně a Tibetu.

Střet mezi Čínou a EU kvůli popravě Wo Wej-chana následuje poté, co Peking odstoupil od summitu EU-Čína, jenž se měl konat dnes ve francouzském Lyonu. Důvodem čínského kroku bylo plánované setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám