Hlavní obsah

Teroristů v Bombaji bylo víc. Našla se loď, z níž se volalo do Pákistánu

Novinky, rei
BOMBAJ

S ukončením osvobozovacích akcí v hotelích, které od středečního večera terorizovala skupina ozbrojenců, začalo v indické metropoli Bombaji vyšetřování okolností útoků a zjišťování identity skupiny a jejího zázemí. Policie uvedla, že střelců mohlo být až 22. U Bombaje se navíc našla prázdná loď, z níž se telefonovalo do Pákistánu a Afghánistnu, uvedla americká stanice CNN.

Foto: The Times of India , Reuters

Útočníci napadli spoustu veřejných míst, včetně hlavního nádraží.

Článek

K útokům se přihlásila neznámá fronta Dekánští mudžáhidové a vyšetřovatelé zjišťují, kdo za ní stojí. Původně se uvádělo, že útočila desítka lidí, teď policie tvrdí, že to mohlo být až 22 lidí. Čerstvá bilance je 183 mrtvých civilistů a policistů plus nejméně jedenáct teroristů. Mezi 23 mrtvými cizinci jsou nejpočetněji zastoupeni Britové a Izraelci, žádný Čech mezi oběťmi není.

Útočníkům bylo do třiceti let, měli na sobě džíny a trika a byli dobře zásobeni, vycvičeni a obeznámeni s prostředím. Někteří dokonce v jednom z napadených hotelů Tádž Mahál pracovali v kuchyni. Skupina měla koordinátora, kterého údajně policie dopadla.

Další stopa vede do Pákistánu

Už v pátek se objevily spekulace o napojení teroristů na pákistánské Karáčí. Pákistán to nejprve odmítl, později se ale prezident Ásif Alí Zardárí dal slyšet, že v případě, že teroristé pocházeli z jeho země, zakročí rázně. Do Bombaje už zamířili pákistánští vyšetřovatelé.

V sobotu se objevila nová stopa. U pobřeží Bombaje byla objevena opuštěná loď, na níž se nacházelo množství telefonů a navigace. Čtyři členové posádky jsou nezvěstní, kapitána našli se spoutanýma rukama a proříznutým hrdlem. Z mobilů bylo opakovaně voláno do Pákistánu a afghánského příhraničního města Džalálabádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám