Hlavní obsah

Policisté neuspěli, evakuace turistů z Thajska potrvá až měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK
Aktualizováno

Thajští demonstranti, kteří od půlky týdne okupují na protest proti vládě letiště v Bangkoku, od něj v sobotu vyhnali stovku policistů. Policie zaujala pozice kolem mezinárodního letiště Suvarnabhum v pátek. Letiště zůstane uzavřené nejméně dalších 48 hodin. Evakuace turistů, kteří uvízli v Thajsku, potrvá nejméně měsíc. Vojenská základna má malou kapacitu.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Thajští demonstranti vyhánějí policisty.

Článek

Thajský vicepremiér Olarn Chaipravat oznámil, že evakuace desítek tisíc zahraničních turistů uvázlých v Thajsku potrvá možná až čtyři týdny. "Operace na pomoc turistům vrátit se domů může trvat asi ještě měsíc, počínaje dneškem," řekl Chaipravat.

Vláda sice leteckým společnostem umožnila využívat k odvozu turistů vojenskou leteckou základnu Utapao ležící asi 190 km jižně od Bangkoku. Ta ale není vybavena pro odbavování desítek tisíc lidí denně. Každý den přitom přibývá až 30 000 cizinců, kteří nemohou z Thajska odletět. Z ciziny se nemůže vrátit do vlasti 50 000 Thajců, kteří se nemohou vrátit domů, uvedl Chaipravat. 

:.Turisté na obsazeném letišti před barikádoufoto: ČTK/AP

Evropská unie vyzvala k urychlenému a pokojnému řešení situace, která neprospívá obrazu Thajska v zahraničí. 

Blokáda letišť představuje pro zemi velký problém. Na mezinárodní letiště denně přilétalo 60 000 turistů. Jeho uzavření představuje denní ztrátu ve výši 1,4 miliónu dolarů, vyčíslila Thajská tisková kancelář.

Demonstranti vyhnali policisty

Hlavní mezinárodní letiště Suvarnabhumi v thajské metropoli Bangkok zůstane mimo provoz ještě nejméně 48 hodin, protože protivládní demonstranti odmítají zrušit jeho blokádu. Informovalo o tom v sobotu vedení letiště. Demonstrující vyhnali policejní jednotky, rozmístěné okolo letiště v pátek. Snažily se zabránit tomu, aby na letiště přicházeli další demonstranti, a čekaly na rozkaz k zásahu proti demonstrantům. Jednoho policistu podle agentury AP demonstranti unesli.

Vyhnaní policisté odjeli v devíti dodávkách a antonech. Demonstranti pak na dálnici vedoucí k letišti postavili vlastní hlídky. Vozovku blokují jejich zaparkovaná auta a na některých místech také natažený ostnatý drát nebo barikády z vozíků na přepravu zavazadel.

:.Thajští demonstranti na autě u letištěfoto: Reuters/Adrees Latif

Vláda v pátek ohlásila, že policie v sobotu podnikne akci na vytlačení demonstrantů, aby se domů mohly vrátit tisíce zahraničních turistů, kteří uvízli v Thajsku. Akce ale měla být nenásilná.

:.Thajští policisté odpočívají ve stínu antonu, než je demonstranti vyhnali.foto: Reuters/Sukree Sukplang

Demonstranti uvedli, že s protestem neskončí, dokud neodstoupí premiér Somčaj Vongsavat, kterého považují za zkorumpovaného a navázaného na předchozího premiéra Thaksina Šinavatru, jehož v roce 2006 svrhla armáda.

Strach z puče

Mocenské složky současného premiéra nepodporují, a proto se zásahem váhají. Panují proto obavy, že by se mohli obrátit proti současnému premiérovi.

:.Letiště v Bangkoku je mimo provoz.foto: ČTK/AP

Vojáky svržený expremiér Šinavatra obvinil "některé představitele" armády, že nerespektují výsledky voleb. Podle něj by další puč v zemi neproběhl klidně. "Pokud by byl puč, následovaly by násilnosti. Nebyl by to snadný puč jako v minulosti, protože thajské obyvatelstvo prochází životní zkouškou," řekl v rozhovoru vedeném v Hongkongu s americkým novinářem Thomasem Cramptonem.

::Thajští demonstranti míří k letišti.foto: Reuters/Adrees Latif

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám