Hlavní obsah

Hotel v Bombaji hoří, deset teroristů zabilo 200 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOMBAJ
Aktualizováno

Indické speciální jednotky v sobotu ráno v bombajském hotelu Tádž Mahal zabily další tři teroristy z těch, kteří se tento týden zúčastnili útoků v Bombaji. Hotel však hoří. Ještě ráno se v něm bojovalo, ale korespondentka CNN před polednem řekla, že střelbu už není slyšet.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící hotel Tádž Mahál

Článek

Plameny se však šíří a fasáda budovy zčernala. Akce proti teroristům trvala šedesát hodin. "Všechny bojové operace skončily. Všichni teroristé byli zabiti," ohlásil velitel bombajskíé policie Hasan Gáfur.

Čerstvá, ale stále ještě nikoli konečná bilance hovoří o 195 mrtvých a více než 320 raněných. Mezi mrtvými je 22 cizinců, žádný z nich není Čech.

Podle stále se upřesňujících zpráv je mezi zahraničními oběťmi pět Američanů, pět Izraelců, dva Francouzi, dva Australané, dva Kanaďani a po jednom občané Británie, Japonska, Německa, Itálie, Singapuru a Thajska. Pět lidí, včetně dvou rabínů, bylo zabilo v židovském centru v Bombaji.

Teroristů bylo přes deset, bránili se do posledního dechu

Útočících teroristů bylo přitom jen něco málo přes deset. Jedenáct jich bylo zabito, dva měli údajně u sebe britské pasy. Nejméně jeden, ale možná až tři teroristé, byli zajati. Jeden z nich je údajně Pákistánec. Zadržen byl v hotelu Tádž Mahál. V bojích padlo 15 členů indických bezpečnostních sil včetně jednoho z velitelů.

:.Hořící přízemí hotelu Tádž Mahálfoto: ČTK/AP

Poslední akce proběhla u hotelu Tádž Mahál. V sobotu ráno byl již zcela obklíčen. Policisté po několikahodinovém boji, při němž bylo nutné hasit plameny šlehající z oken, prohlásili, že poslední tři útočníci jsou mrtví. Oznámil to ředitel Národní bezpečnostní gardy J. K. Dutt, který akci vedl.

Televize vysílaly dramatické záběry plamenů šlehajících z oken a také těla vyhazovaného z okna v přízemí. Policejní velitel řekl, že to byl jeden z teroristů. Podle Dutta požár v prvním patře hotelu založili právě teroristé, aby zastavili útok speciálních jednotek. Oheň se pak rozšířil do dalších pater 105 let staré budovy.

:.Indičtí hasičí hasí hotel Tádž Mahál.foto: ČTK/AP

Nepotvrdil však konec akce s tím, že je nutné celý hotel prohledat . V jeho okolí bylo odpáleno mnoho nalezených náloží. Rozlehlý hotel prohledávají policisté se psy.

Pákistánská spojka

Podle zasahujících Indů byli teroristé velmi dobře vycvičeni a jejich akce byla pečlivě připravena. Znali zázemí hotelů a věděli, kde jsou klíčové místnosti. Zřídili si v nich své štáby. V jednom z terčů útoku měli předem ukryté další zbraně a výbušniny.

Indické úřady nadále tvrdí, že teroristé byli navázáni na pákistánské radikály. Zabavili jim několik mobilních telefonů a navigační zařízení. Několikrát volali do pákistánského Džalalabádu. Loď, kterou použili k přepravě do Bombaje, unesli a jejího kapitána zavraždili. Čtyři členové posádky lodě jsou nezvěstní.

:.Zničený vestibul hotelu Tádž Mahálfoto: ČTK/AP

Indické úřady nadále pátrají po vazbách atentátníků. Jsou přesvědčeni, že sahají do Pákistánu. Indický premiér Manmóhan Singh sice ve čtvrtek mluvil pouze o spojení teroristů na "zahraničí", aniž by Pákistán jmenoval, ministr zahraničí Pranáb Mukherdží ale přímo uvedl, že první důkazy ukazují na spojení ozbrojenců s Pákistánem.

Islámabád kvůli tomu odvolal plánovanou cestu šéfa své vojenské rozvědky ISI do Bombaje, kde měl pomáhat při vyšetřování. Místo šéfa má do Bombaje přiletět pouze člen rozvědky. Oznámil to v sobotu úřad pákistánského premiéra.

Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání v pátek důrazně popřel, že by se jeho země jakkoli podílela na teroristickém útoku v Bombaji, ani v jiných, dřívějších případech. Pákistán i v minulosti tvrdil, že jeho podpora muslimům v Kašmíru se omezuje pouze na morální a politickou, nikoli vojenskou či teroristickou.

Pomoc má FBI

Při vyšetřování mají pomoci i američtí agenti FBI. Vláda USA s jejich vysláním souhlasila v pátek. Zástupci americké protiteroristické služby se domnívají, že je zatím brzo označit organizátory. Jeden z nich pod podmínkou anonymity sdělil agentuře AP, že útoky nesou znaky práce skupin, které bojují proti Indii v Kašmíru, čímž potvrdil pákistánskou stopu.

Útok začal ve středu

Atentátníci ve středu zaútočili na asi deset cílů v Bombaji. Kromě luxusních hotelů, v nichž byli hlavně západní cizinci, si vybrali rovněž nádraží, kde zabili 50 lidí, i nemocnici, jejímiž pacienty jsou především ženy a děti z nemajetných kruhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám