Hlavní obsah

VIDEO: Vojáci osvobodili bombajský hotel, našli v něm 36 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOMBAJ
Aktualizováno

Komando indické armády v pátek dopoledne po dlouhém obléhání převzalo kontrolu nad hotelem Oberoi - Trident v Bombaji. Příslušníci speciálních jednotek poté v hotelech našli 36 mrtvých těl. Podle agentury Reuters byli při bojích zabiti dva teroristé.

Foto: Desmond Boylan , Reuters

Žena za oknem pokoje hotelu Oberoi Trident

Článek

"Hotel Oberoi - Trident máme teď pod kontrolou,“ řekl velitel indických elitních jednotek J.K. Dutt. "Oba hotely byly evakuovány. Zabili jsme dva teroristy. Hodně se tu střílelo, taky po nás házeli ruční granáty," sdělil a dodal: "některé nevybuchly, tak jsme je odjistili, a proto můžete slyšet exploze.“

Do hotelu vtrhlo podle svědků v pátek ráno ozbrojené armádní komando a brzy nato začala evakuace osob, které v něm byly zadržovány. Z Oberoie policie evakuovala 93 hostů. "Téměř všichni hoteloví hosté a zaměstnanci byli evakuováni," řekl novinářům generálplukovník N. Thamburadž. Ten uvádí, že akce během pár hodin skončí.

V hotelu Tádž Mahal zůstávali v pátek odpoledne podle agentury Bloomberg asi čtyři teroristé, kteří drželi tři až čtyři rukojmí. Na místě zasahovalo 100 příslušníků speciálních jednotek. Na podlaze hotelu bylo podle zasahujících sil nalezeno na třicet těl obětí.

:. Příslušníci speciálních služeb před hotelem Oberoi - Trident foto: Reuters

Série útoků si podle aktualizované bilance vyžádala nejméně 155 mrtvých. Obětí však může být více. Jeden z příslušníků speciálních jednotek zasahujících v komplexu Oberoi - Trident uvedl, že na místě leželo padesát těl obětí. Citovala jej agentura Reuters.

Mezi mrtvými je nejméně šest cizinců - tři Němci, Japonec, Australan a Kanaďan. Policie zatkla devět mužů, které z útoků podezřívá. Dalších sedm jich bylo zabito a deset až 12 bojovníků se podle armády skrývá na několika místech ve městě.

:. Žena evakuovaná z hotelu Oberoi Trident foto: ČTK/AP

Časový přehled tragických událostí v Bombaji
Středa
Kolem 20:00 večer místního času - K indickým břehům v Bombaji dorazili ve člunech teroristé se zbraněmi. Rozdělili se do několika skupin a vyrazili k cílům útoků.
21:30 (17 hodin SEČ) - První výstřely padly na nádraží Čhatrapatího Šivádžího, kudy denně projdou tisíce cestujících.
22:30 večer - Teroristé zaútočili na čtyřech dalších místech - v budově Nariman House, která je centrem židovské komunity; v restauraci Café Leopold, oblíbené zejména mezi západními turisty; v pětihvězdičkovém hotelovém komplexu Oberoi Trident a dalším luxusním hotelu Tádž Mahál.
23:00 večer (18:30 SEČ) - střelba vypukla i u redakce indického deníku Times of India a u nemocnice Cama. Objevují se informace, že teroristé v hotelích zadržují rukojmí, zaměřují se hlavně na osoby s britským a americkým pasem. První zprávy hovoří o 15 mrtvých, později bilance roste až k 80 obětem.
Čtvrtek
03:00 v noci (22:30 SEČ) - Rozsáhlý požár zachvacuje hotel Tádž Mahal, v hotelích probíhá evakuace. Na ulicích panuje chaos, policie vyzývá obyvatele, aby nevycházeli.
Ráno - Bilance obětí stoupá na 101 mrtvých. Z hotelů se ozývá střelba a výbuchy. V okolí obsazených budov se bojuje, agentury informují o 12 zabitých policistech. Mezi zabitými je i velitel bombajské protiteroristické jednotky. Pokračuje evakuace hotelových hostů a k útokům se hlásí dosud málo známá organizace Dekánští mudžáhidé.
16:00 (11:30 SEČ) - Indický premiér Manmóhan Singh vystupuje s projevem, v útocích podle něj mají prsty zahraniční teroristé.
Večer - Počet obětí stoupá na 125, zraněny jsou tři stovky osob.
Půlnoc - policie osvobozuje osm rukojmí ze židovského centra.
Pátek
Ráno - Indické speciální jednotky zahajují útok na židovské centrum, kde teroristé drží nejméně deset Izraelců. Z hotelu Oberoi policisté v průběhu dopoledne evakuují 93 lidí.
Dopoledne - zásah speciálních komand pokračuje v hotelu Tádž Mahal, kde policisté našli podle různých zpráv 12 až 15 mrtvých.
14:00 odpoledne (09:30 SEČ) - policie osvobodila hotel Oberoi. Objevila tu asi 24 těl, při operaci byli zabiti dva teroristé

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám