Hlavní obsah

VIDEO: V Thajsku už jde o život, opoziční televize pod palbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK
Aktualizováno

Demonstrace v Thajsku přerostly v pátek v ráno v přestřelky. Střelba byla hlášena z demonstranty okupovaného letiště Don Muang. Demonstranti už dříve uvedli, že jej budou bránit "až do své smrti". Napadeno bylo také sídlo televize ASTV, která patří představiteli protivládní Lidové aliance pro demokracii. Útočníci na ni hodili dva granáty a stříleli po ní.

Článek

V noci na pátek bylo napadeno sídlo televize ASTV, která je spojena s opoziční Lidovou aliance pro demokracii. Při útoku byl také zraněn hlasatel televize ASTV, na ruce ho pořezaly střepy z rozstříleného okna.

Podle pracovníků televize k sídlu stanice připlula bílá loď. Útočníci pak hodili na budovu dva granáty a stříleli po ní zřejmě s cílem zničit vysílací anténu. Na místě byl zadržen strážce sídla aliance, protože u něj policie našla šest zásobníků s municí ráže 11 mm.

Střelba na letišti

Střelba na letišti byla zaznamenána podle agentury Nová Čína v pět ráno místního času a poté opět v 6:30. Nová Čína se odvolávala na místní rozhlas. Nebyla hlášena žádná zranění. Thajští protivládní demonstranti, kteří v Bangkoku okupují dvě letiště, oznámili, že míní obě letiště za každou cenu ubránit. "Bojovat budou až do své smrti,“ uvedl jejich vůdce.

Thajský premiér Somčaj Vongsavat vyhlásil ve čtvrtek na obou letištích výjimečný stav a vyzval k akci, která by ukončila protesty.

"Musím podniknout kroky k obnovení míru a pořádku," prohlásil Vongsavat, který se rozhodl prozatím zůstat a úřadovat v Čchíengmaj, hlavním městě stejnojmenné severothajské provincie. Na venkově má podporu. Požaduje nasadit policii a vojáky. Je ale otázka, zda mu armáda vyhodí.

:. Thajští demonstranti před budovou letiště Suvarnabhumifoto: ČTK/AP/Chaiwat Subprasom

Thajská policie začala s protestujícími, kteří blokují domácí letiště Don Muang, jednat. "Žádáme je, aby umožnili obnovení provozu letiště," řekl novinářům hlavní policejní vyjednavač Sučart Menkev. Pokud vyjednávání selže, pokusí se demonstranty dostat z letiště bez použití násilí, uvedl vládní mluvčí Nattawut Sajkau.

Demonstranti se nevzdají

"My neodejdeme. Použijeme lidské štíty proti policistům, pokud se pokusí nás rozehnat," prohlásil vůdce Lidové aliance pro demokracii Surijasaj Katasila. "Nebojíme se, jsme připraveni, nevzdáme se a budeme bojovat až do smrti,“ uvedl další vůdce Somsak Kosajsuk.

:. Thajští demonstranti odpočívají na okupovaném letišti Suvarnabhumi.foto: Reuters/Chaiwat Subprasom

Další člen vedení aliance pohrozil, že kampaň demonstrantů zintenzivní a v ulicích Bangkoku způsobí kolaps dopravního systému.

Ozbrojení stoupenci Lidové aliance pro demokracii (PAD), které už šest měsíců usiluje o svržení thajské vlády, obsadili a blokují přístupové cesty na mezinárodní letiště Suvarnabhumi a letiště Don Muang sloužící převážně vnitrostátní přepravě. Na silnicích postavili barikády, které stráží mladíci ozbrojení holemi.

Bangkok bez leteckého spojení

Provoz na mezinárodním letišti Suvarnabhumi se zastavil v úterý. Letiště Don Muang přestalo přijímat a odbavovat letadla ve středu. Tisíce zahraničních turistů se tak nemohou vrátit do vlasti.

:. Thajští demonstranti okupují letiště Suvarnabhumi.foto: Reuters/Adrees Latif

KONFLIKT V THAJSKU

:: Občané Thajska jsou rozděleni na dva nesmiřitelné tábory - bangkockou elitu a střední třídu, které jsou ostře proti expremiérovi Šinavatrovi, a chudé venkovské a městské obyvatele, kteří na Šinavatru nedají dopustit. To se také projevuje ve vztahu k nynějšímu ministerskému předsedovi Somčaji Vongsavatovi, který je Šinavatrovým švagrem.

:: V zemi sílí tlak na armádu, aby zasáhla a situaci vyřešila, ta ale zatím zůstává neutrální. Šéf thajské armády Anupong Paočinda na kabinet apeloval, aby rozpustil parlament a vypsal předčasné volby, demonstranty naopak vyzval k ukončení okupace letišť a dalších protestů. Vojenský puč zatím nechystá, protože podle něj nic neřeší.

Jestliže blokády letišť potrvají několik týdnů, thajská ekonomika by mohla přijít o skoro tři miliardy dolarů, uvedl mluvčí vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám